Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Stavbári a stavebné firmy by mali zbystriť pozornosť: Do platnosti vstúpi nový stavebný zákon
Zdielať na

Stavbári a stavebné firmy by mali zbystriť pozornosť: Do platnosti vstúpi nový stavebný zákon

LIPTOV / Pôvodný stavebný zákon sa nemenil už takmer pol storočie - od roku 1976. Hoci zákon začne platiť až od 1. apríla 2024, dovtedy treba veľa stihnúť. Prichádza totiž veľa zmien. Ak chcete legalizovať stavby, na ktoré nebolo vydané stavebné povolenie, urobte to čím skôr. A ak pripravujete nové stavebné konanie, ani tu zbytočne nestrácajte čas, nový stavebný zákon zvýši poplatky za vydanie povolenia.

Vybavovačky na úradoch ohľadne stavebného povolenia, ktoré sa vliekli týždne, už nebudú. Ohlasovať stavbu bude hračkou vďaka elektronizácii. "Tento zákon o výstavbe, keď nadobudne účinnosť, zmení sa totálne systém povolovania stavieb," tvrdí primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč. "Ohlásenie drobnej stavby sa bude dať vybaviť veľmi jednoducho, iba podaním ohlásenia. Ak stavbár bude spĺňať všetky zastavovacie podmienky, môže večer potom, čo ho podal, začať ráno stavať takúto drobnú stavbu," informoval z Tlačového oddelenia Kancelárie podpredsedu vlády SR, Peter Hajnala. 

Ale každá minca má dve strany

Podľa mnohých starostov a primátorov stavebný ruch už nebude taký čulý príchodom nového stavebného zákona. "Teraz bolo stavebné konanie pre stavebníka možno v hodnote 50 eur, teraz to bude viac ako jedno percento z hodnoty stavby. Keď bude nacenený dom na 200-tisíc eur, stavebník nezaplatí 50 eur za stavebné konanie, ale 2 000 eur," informuje starosta Švošova, Milan Široň. 

"Napríklad pri výstavbe bytových domov, cena za vydanie stavebného povolenia môže narásť až na cenu jedného bytu," informuje stavbyvedúci a člen stavebnej komisie Lubomír Sidor. Stavebníka bude v stavebnom konaní zastupovať projektant. "Čo stavbu predraží, lebo povinnosti projektanta budú výrazne širšie, ako to bolo doposiaľ," hovorí Sidor. 

Stavebné úrady na obciach mali byť zrušené, čím zaniknú úväzky pracovníkov. "Obce sa nebudú môcť vyjadrovať širšie k nejakým stavbám, ktoré prídu v elektronickom systéme na obec," tvrdí Široň. "Pre nás, ako mesto to znamená, že si musíme uchrániť naše rozvojové mestá prostredníctvom územného plánu, ktorý máme kvalitný a ho skvalitňujeme," hovorí Blcháč. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy