Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Konferencia Vizionári v zdravotníctve: Na otázky okrem odborníkov odpovedali aj Matovič s Lengvarským
Zdielať na

Konferencia Vizionári v zdravotníctve: Na otázky okrem odborníkov odpovedali aj Matovič s Lengvarským

BRATISLAVA / Bude zdravotníctvo len pre bohatých? Budeme si platiť pripoistenie k zdravotnému poistnému? Kedy bude viac inovatívnych onkologických liekov? A postavia sa nové nemocnice? Aj na tieto otázky odpovedali ministri zdravotníctva, financií a ďalší odborníci na konferencii Vizionári v zdravotníctve.

Vízia nových moderných nemocníc, vyššie platy lekárov a sestier, viac hradených onkologických liekov sa lusknutím prsta po slovách strážcu štátnej kasy rozplynula. "Budem úprimný, zdravotníctvo zostáva naďalej čiernou dierou, v ktorej miznú peniaze," vyjadril sa minister financií Igor Matovič. Odpovedal ale aj na plán B, európske peniaze z plánu obnovy a výstavbu štyroch nemocníc. Stane sa realitou v Martine, v Humennom, v Bratislave a v Rimavskej Sobote? "Penta zarobila na precenení poistného kmeňa spôsobom, že vytunelovala 440 miliónov eur, ktoré nezdanila, takže má hriech voči štátu, zdravotníctvu. A ak ho chce odčiniť, mala by novú nemocnicu štátu darovať," dodal Matovič.

"Toto sú výzvy, ktoré nie sú hodné člena vlády Slovenskej republiky. Minister Matovič si zamieňa pozíciu ministra financií s kabaretným vystúpením," vyjadrila sa PR špecialistka PENTA, Lenka Vargová. "Bory sa musia dohodnúť, určite nejaký spôsob bude, buď sa dohodneme na poskytovaní zdravotnej starostlivosti, alebo odkúpení," vyjadril sa minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Rozdielne názory majú aj na pripravovanú legislatívu, ktorá sa týka dostupnosti onkologických liekov, ktorých má Slovensko žalostne málo v porovnaní s Európou. "Spustia sa procesy, ktoré by mali viesť k tomu, že tie lieky budú postupne zaraďované na trh. Na tento rok tam krytie je," vyjadril sa Lengvarský. "Nemá finančné krytie," povedal Matovič.

A do tretice zhoda nepadla ani pri komerčnom pripoistení sa. "Súhlasím, lebo to zdravotníctvo je drahé," vyjadril sa Lengvarský. "Nechceme byť ako v USA, že niekoľko miliónov ľudí bude bez zdravotného poistenia," dodal Matovič. Hostia teda odchádzali z vizionárskej konferencie bez vízie ako ďalej.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy