Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Prerušené trestné stíhanie pre Andruskóa a Marčeka
Zdielať na

Prerušené trestné stíhanie pre Andruskóa a Marčeka

BRATISLAVA / Zoltánovi Andruskóovi a Miroslavovi Marčekovi, ktorí boli v kauze prípravy vrážd Maroša Žilinku, Daniela Lipšica a Petra Šufliarskeho vyčlenení na samostatné konanie, bolo v danej veci prerušené trestné stíhanie.

Zoltán Andruskó a Miroslav Marček by v procese vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka a prípravy vrážd trojice prokurátorov mali v stredu 25. a vo štvrtok 26. mája vypovedať ako svedkovia. Andruskó v rámci dohody o vine a treste dostal za podiel na smrti novinára trest 15 rokov väzenia a Marček, ktorý sa priznal k jeho vražde, trest 25 rokov. Na dnešné popoludnie zároveň súd predvolal ako svedka otca zavraždeného novinára Jozefa Kuciaka.

Najvyšší súd SR v júni 2021 zrušil rozsudok Špecializovaného trestného súdu zo septembra 2020 v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Senát zároveň vrátil konanie na ŠTS, ktorý má opätovne prejednať obžalobu voči Marianovi Kočnerovi a Alene Zsuzsovej. Predseda senátu Najvyššieho súdu SR Peter Paluda v rámci odôvodnenia rozhodnutia uviedol, že prvostupňový súd pri oslobodení Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej v časti týkajúcej sa vraždy Kuciaka konal predčasne. Niektoré navrhované dôkazy nevykonal a o iných ani nerozhodol.

Súd zároveň k obnovenému procesu pripojil obžalobu v prípade prípravy vrážd súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho. V tejto veci čelia obžalobe okrem Kočnera a Zsuzsovej aj Tomáš Szabó, Dušan Kracina a bosniansky občan Darko Dragič.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy