Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pre konflikt na Ukrajine má byť na Slovensku do konca septembra umiestnených 3 000 vojakov NATO
Zdielať na

Pre konflikt na Ukrajine má byť na Slovensku do konca septembra umiestnených 3 000 vojakov NATO

BRATISLAVA / 3000 vojakov z piatich štátov NATO mieri na Slovensko a prichádza s tým, čo našim ozbrojeným silám chýba. Na Slovensku budú pre ruský vpád na Ukrajinu. V plnej zostave by k nám mali doraziť už počas letných mesiacov, najneskôr do 30. septembra. Pre 24podcast to potvrdil veliteľ nadnárodnej bojovej skupiny NATO na Slovensku Tomáš Unzeitig.

"30. septembra tu bude plno, ten stav taký, aký má byť. Percentuálne ako je v tejto chvíli tento ideálny stav naplnený?," opýtal sa moderátor 24PODCAST Martin Kovalik plukovníka Tomáša Unzeitiga. "Budem teraz hovoriť o tom pozemnom komponente. Povedzme, že sme niekde na 50%. Ale tá situácia sa významne zmení behom nasledujúcich dní až týždňov," odpovedal plukovník. 

Za to vojaci protivzdušnej obrany k nám už dorazili v takmer plnej sile. "Ten je už takmer celý nasadený," uviedol plukovník. Počet vojakov 3 000 ale nemusí byť konečný. "Tá situácia sa môže meniť v čase, môže sa meniť na základe situácie na Ukrajine a je možné, že časom by mohli pribudnúť aj ďalšie štáty. Toto určite nie je vylúčené ale všetci sú si vedomí, že by to muselo byť na pozvanie a mandát od slovenskej strany," konštatoval plukovník Unzeitig. Každá jednotka, ktorá má prísť na Slovensko je viazaná na nejaký druh vojenskej techniky. "Nie je to o tom, že by sme nahrádzali slovenských vojakov alebo slovenskú armádu. My iba doplňujeme schopnosti, ale toto je úplne v poriadku, pretože sme členské štáty NATO a každý štát dostáva, keď to poviem všeobecne od NATA úlohy, ktoré schopnosti si má rozvíjať. Niektoré schopnosti sa duplikujú, niektoré sú výnimočné ale v globále je to tak, aby sme ako koalícia disponovali všetkými možnými práve vojenskými schopnosťami pre krízové situácie alebo pre prípad obrany," vysvetlil plukovník v 24PODCASTE.

Ako dlho bude misia na Slovensku trvať sa v tejto chvíli s istotou povedať nedá. "Viete, keď môjmu synovi bolo pár mesiacov, tak som bol na svojej poslednej misii v Afganistane, na niekoľko mesiacov. Vrátil som sa na jeho prvé narodeniny, bol som doma 11 mesiacov. Následne som odišiel pracovať do veliteľskej štruktúry do NATO na 3 roky a vrátil som sa. Môj syn už mal 5 rokov. Takže toto je veľmi náročné," zhodnotil plukovník.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy