Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Sme mekkou dezinfo scény. Facebook chce podniknúť kroky
Zdielať na

Sme mekkou dezinfo scény. Facebook chce podniknúť kroky

BRATISLAVA / Šírenie ruskej propagandy na Slovensku cez sociálne siete už riešia americkí kongresmani. Na ich výzvu zareagovala aj spoločnosť Meta, patriaca Markovi Zuckerbergovi. Pre Washington Post uviedla, že robia všetko, čo treba. Slovenskí odborníci varujú, že situácia je u nás veľmi vážna a vyjadrenia Facebooku sú veľmi odvážne.

"Sme mekkou dezinfo scény, pretože pre Rusko sme výnimočným záujmovým štátom," konštatoval poradca pre hybridné hrozby v kancelárii ministra obrany, Victor Breiner. Čerstvému obvineniu za status na facebooku čelí aj Štefan Harabin. "Ide evidentne o politickú akciu," okomentoval Harabin. 

"Od začiatku konfliktu sme zaznamenali enormný nárast dezinformácií. Nepravdivými statusmi sa snažia vytvoriť informačný chaos," konštatovala hovorkyňa Prezídia policajného zboru SR, Denisa Bardyová. Vedenie Facebooku sa ale bráni. "Podnikáme rozsiahle kroky na boj proti šíreniu dezinformácií v našich službách v regióne a budeme problematiku konzultovať s externými odborníkmi," uviedla spoločnosť Meta v písomnom stanovisku uverejnenom vo Washington post. "Ten status, ktorý Facebook vydal je lož a klamstvo, ktoré má upokojiť situáciu," reagoval Breiner. 

Zástupkyňa spoločnosti Meta pre strednú a východnú Európu pre portál teraz.sk tvrdila, že aktívne to riešia a dokonca majú aj pravidelné stretnutia s predstaviteľmi úradov na Slovensku. "Odstraňujeme obsah, ktorý porušuje naše pravidlá a spolupracujeme s overovateľmi faktov, aby sme vyvrátili nepravdivé tvrdenia," povedala Jekaterina Kudrinová zo spoločnosti Meta. Na týchto stretnutiach sa zúčastňuje aj Victor Breiner. "Ten vzťah je absolútne disfunkčný. Platforma nepodnikne žiadne konkrétne kroky," uviedol Breiner. 

Prečo ale práve Slovensko je krajinou, kde sa dezinformáciám tak darí. Podľa Daniela Mila sa významne na tom podieľa aj časť politickej opozície. "Si osvojila naratívy a postoje, ktoré sú šírené Kremľom a používa ich vo svojej politickej komunikácii," vyjadril sa riaditeľ centra boja proti hybridným hrozbám, Daniel Milo. Na druhej strane sú ale poškodení hoaxami. Ako napríklad infektológ Peter Sabaka počas pandémie. Ten už bojuje aj súdnou cestou proti dvom poslancom. A chystá sa podať ďalšie žaloby. "Hnevať sa nestačí, preto som sa rozhodol brániť," povedal Sabaka. Dôsledky hoaxov videli na Covid oddelení. "Boli sme svedkami úmrtí, ktoré nastali len kvôli tomu, že sa šírili dezinformácie, ktoré boli aj v tom čase podporované Kremľom významne," komentoval udalosti Sabaka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy