Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Očkovanie proti chrípke bude možné aj v lekárňach
Zdielať na

Očkovanie proti chrípke bude možné aj v lekárňach

BRATISLAVA / Slovenská lekárnická komora chce spustiť očkovanie proti chrípke priamo v lekárňach. Vo väčšine európskych štátov sa takto podávajú vakcíny už roky. U nás by mohla byť prvá fáza, teda certifikovanie lekární, na jeseň. Lekárnici pripravili kompletný legislatívny návrh, s ktorým Ministerstvo zdravotníctva SR súhlasí.

So záujmom o očkovanie proti chrípke sa to z roka na rok mení. Kým na začiatku pandémie 2020-2021 záujem vzrástol so 4,2 % na 5,7 %. V sezóne 2021-2022 sa očakáva pokles. "Podľa dát z poisťovní to vyzerá tak, že sem klesli na úroveň 4 %," konštatoval prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ. 

Minulý rok sa zaočkovalo proti chrípke cez 300 tisíc Slovákov

Možno aj pre nízky záujem chcú lekárne očkovať proti chrípke priamo v lekárňach. "Je nevyhnutné začať sa baviť o tom, akým spôsobom priblížiť očkovanie bližšie pacientom. Skúsenosti z iných krajín ukazujú, že tento výkon sa dá realizovať a vedie k zvýšeniu zaočkovanosti," uviedol Sukeľ. "Nám sa už roky nedarí zvýšiť zaočkovanosť, pretože našich všeobecných lekárov je málo a možno nemajú toľko priestoru sa venovať prevencii. Dúfame, že týmto sa to trošku pohne," reagovala epidemiologička Zuzana Krištúfková.

Spusteniu predchádza zmena legislatívy a to viacnásobná. Lekárnici sa musia dovzdelávať a lekárne musia získať kompetencie, ktoré v súčasnosti majú len zdravotnícke zariadenia. "Ministerstvo zdravotníctva SR je naklonené zmenám, ktoré by umožnili očkovanie v lekárňach. Je to aj v súlade s Programovým vyhlásením vlády SR, v ktorom je zakomponované posilnenie kompetencie farmaceutov v lekárňach," uviedli v stanovisku z ministerstva zdravotníctva. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy