Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Matovič po rokovaní so Slovnaftom chce zaviesť špeciálnu daň
Zdielať na

Matovič po rokovaní so Slovnaftom chce zaviesť špeciálnu daň

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Minister financií Igor Matovič predstavil záver rokovania so Slovnaftom. V stredu predloží ma vládu návrh na zavedenie dane z ruskej ropy, ktorá sa spracováva na Slovensku.

Zavedenie dane by malo ročne priniesť do štátnej kasy 300 miliónov eur. Špeciálnu daň nezaviedla žiadna krajina v Európskej únii. Peniaze získané z dane by mali ísť na podporu športového talentu detí. Ak to parlament schváli, príspevok na voľnočasové aktivity detí bude trvalým záväzkom. Koaličný partner nesúhlasil s reguláciou cien, preto muselo ísť ministerstvo financií touto cestou. "Sulík povedal, že sa mu motám do remesla. Motal som sa preto, že som videl, že nič nerobí s cenami na pumpách," vyjadril sa Igor Matovič. 

Matovič tvrdí, že na cenách palív sa to neprejaví žiadnym negatívnym spôsobom, Slovnaft udrží pozíciu slovenských cien na pumpách v takej rovine, v akej sú posledné týždne.

Ak bude návrh schválený, bude sa daň platiť už za mesiac jún. 

Strana SaS: Ak Matovič predloží svoje návrhy, budeme to považovať za porušenie koaličnej zmluvy

Strana SaS je zásadne proti akejkoľvek novej dani. Platí to aj v prípade novej dane Igora Matoviča z ruskej ropy, ktorá by viedla k zvýšeniu cien pohonných hmôt na Slovensku. „Tento návrh ministra financií sme nemohli doteraz vetovať, pretože sme sa o novej dani dozvedeli až z tlačovej besedy. Veto si však uplatníme, pretože táto daň s istotou povedie k vyšším cenám benzínu a nafty. Igor Matovič sám priznal, že takúto daň nezaviedla žiadna krajina v Európe a on prišiel s týmto nápadom ako prvý. Je absurdné, že si myslí, že práve on vyrieši ceny pohonných hmôt. Konať by mal jednoznačne Protimonopolný úrad SR, avšak menovanie nového predsedu, ktorý bol zvolený výberovým konaním, Igor Matovič bezdôvodne blokuje. Ak minister financií predloží zajtra na vládu svoje návrhy, ktoré zvyšujú dane a povedú k vyšším cenám pre obyvateľov, budeme to považovať za vážne porušenie koaličnej zmluvy," uviedol predseda SaS a minister hospodárstva Richard Sulík.

Igor Matovič: Včera sľúbia nevetovať, dnes zrazu vetujú

Najčítanejšie