Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Nízke mzdy, nízky záujem o prácu. Slovensku chýbajú učitelia
Zdielať na

Nízke mzdy, nízky záujem o prácu. Slovensku chýbajú učitelia

SLOVENSKO / Slovensku chýbajú učitelia. Najmä matematiky, fyziky, chémie, informatiky, či cudzích jazykov. Riešenie sa hľadá minimálne od roku 2010. No a ak sa ministerstvo školstva a ministerstvo financií nezhodnú na zvýšení platov o odborármi požadovaných desať percent, bude sa problém, ktorý trápi celé Slovensko, iba zväčšovať.

"Tento rok nám bude chýbať 1 000 učiteľov na celom Slovensku, do roku 2026 to bude skoro  viac ako 8 000 učiteľov," vysvetlil minister školstva Branislav Gröhling. Rozdiely medzi jednotlivými regiónmi Slovenska sú minimálne. V zborovni Základnej školy Komenského v Komárne majú relatívne mladý kolektív, ale na matematiku si museli zavolať dôchodkyňu. "Pretože o matikárov je naozaj veľmi veľký záujem a je ich žalostne málo," vysvetlila riaditeľka Zuzana Langschadlová.

Učila matematiku a zemepis na rôznych iných školách 42 rokov, až do odchodu do dôchodku. "Musím povedať, že som bola prekvapená, ale veľmi ma to potešilo a teraz ma poteší to, že tu zostávam aj na budúci školský rok," dodala učiteľka matematiky Eva Szabóová. Na otázku, prečo podľa nej mladí nechcú učiť, reagovala po desiatkach odučených rokov už len s humorom. "Nevedia, že aké dobré veci ich čakajú v školstve," skonštatovala. "Sme oslovili aj fakulty vysokej školy, nech nám pomôžu, ten nezáujem naozaj neviem povedať, identifikovať, či je to finančné ohodnotenie, alebo je to bohužiaľ aj taká psychická záťaž pri práci s deťmi," dodala Zuzana Langschadlová. Problém s nedostatkom pedagógov riešia aj mestské časti hlavného mesta a aj Bratislavský samosprávny kraj. "To číslo nevime úplne presne definovať, ale môžeme skonštatovať, že situácia je naozaj kritická, chýbajú učitelia prírodovedných predmetov prvého stupňa základnej školy a tiež učitelia v materských školách," vysvetlila hovorkyňa Ružinova Adela Vavrušová.

"V Bratislavskom kraji chýbajú dlhodobo učitelia anglického jazyka, slovenčiny, taktiež učitelia odborných predmetov. No okrem učiteľov je problém aj s majstrami odborného výcviku a kuchármi v školských jedálňach," vysvetlila hovorkyňa BSK Lucia Forman. A to zástupcovia škôl i samospráv hľadajú všetky možné riešenia. "Vidíme tu jedinú motiváciu a to finančnú," skonštatoval Pavel Ondek, predseda Odborného zväzu pracovníkov školstva a vedy.


Školskí odborári by ale platy chceli zdvihnúť o desať percent

Chcú o tom hovoriť aj na proteste 15. júna, kde ale účasť prisľúbili aj obaja rozhádaní ministri. "My sme to zobrali dosť rozpačito. Predpokladali sme, že si sadnú za spoločný stôl a dohodnú sa na tom, že aké navýšenie pre školstvo pôjde," dodal Ondek. Veci by sa vraj pohli, ak by zvládli úlohu vyjednávača. "Pán minister financií hovorí, že dobre, ale presvedčte stranu SaS, aby odsúhlasili návrhy zákonov, ktoré sa týkajú daní, dôchodcov a dlhovej brzdy," vysvetlil Ondek. Tadiaľ ale cesta podľa odborárov nevedie. "Nechceme byť rukojemníkmi v tejto veci," vysvetlil na záver Ondek.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy