Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kuriózny problém v bytovke: Pre chránených netopierov minuli už 20 tisíc
Zdielať na

Kuriózny problém v bytovke: Pre chránených netopierov minuli už 20 tisíc

ILAVA / Obyvatelia bytovky v Ladcoch riešia kuriózny problém. V podkroví majú viac ako 100 podnájomníkov, ktorí ich doteraz vyšli na viac ako 20-tisíc eur. Ide o netopierov, ktorým pri rekonštrukcii museli vytvoriť špeciálnu miestnosť.

"Neriešime covid, ani vojnu, ale netopiere, každého to štve," vyjadrila sa obyvateľka bytovky Ivana Mrvová. Netopiere žili v podkroví bytovky dlhé roky. Problémy nastali, keď sa ju obyvatelia rozhodli zatepliť. V rámci stavebného povolenia dostali za úlohu o netopiere sa postarať.

Netopierom vytvorili v podkroví špeciálnu miestnosť. Zatiaľ ich je tu okolo 100. "Celé sme to vybudovali, to bolo 20 000 eur, museli sme použiť eko materiály," informovala Mrvová. To ale nie je všetko. Netopiere sa sem nasťahovali a miestni zistili, že im ničia fasádu a znečisťujú balkóny. Na riešenie problému potrebujú ďalších 15 000 eur. "My si musíme vziať ďalší úver kvôli netopierom," konštatoval obyvateľ bytovky Ľubomír Stacho. "Teraz sme mali schôdzu a každý povedal, že kvôli netopierom nebude prispievať," priznal Stacho. Obyvatelia sú nahnevaní. Tvrdia, že kompetentní im sľubovali, že peniaze, ktoré investujú do záchrany netopierov, im preplatí štát. Nestalo sa tak. "My sme volali na ministerstvo, ochranárom a nič," konštatovala Ivana Mrvová. Obyvatelia tvrdia, že mali ústny prísľub, že peniaze im štát zaplatí. Podľa ministerstva životného prostredia finančný príspevok poskytuje orgán ochrany prírody len na základe písomnej zmluvy uzatvorenej medzi orgánom ochrany prírody a vlastníkom dotknutej budovy. "Nie je možné žiadať náhradu v zmysle nejakej ústnej dohody, nakoľko tento postup presne upravuje zákon," vyjadrilo sa v stanovisku Ministerstvo životného prostredia SR.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy