Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Návrat k normálu. Infekčné oddelenia už riešia aj iné ako len covid
Zdielať na

Návrat k normálu. Infekčné oddelenia už riešia aj iné ako len covid

BRATISLAVA / Namiesto Covidu ich zamestnáva najmä žltačka, či salmonelóza. Jedno z najznámejších covidových oddelení bolo na klinike infektológie univerzitnej nemocnice na bratislavských Kramároch. Teraz už klinika funguje ako pred pandémiou - s tým, že na prípadný masívnejší návrat covidových pacientov ostane pripravená.

Kovidová ambulancia ostala v nemocnici už len jedna. Na dverách svieti nápis necovid. Pani Božena tu počas pandémie otvárala v ochrannom obleku, dnes jej stačí respirátor. Spomína na počiatočný strach po prvých potvrdených prípadoch. "Každý povieme z nás, myslím si zo sestier, že kto prežil prvú vlnu, prežije všetko. To bolo nonstop prezliekanie, nonstop dezinfekcie, pacientov plné nádvorie," povedala zdravotná sestra Božena Škapíková.

Dnes hovorí ona, aj lekárka o úľave a návrate do normálu. "Dnes fungujeme na dve akútne ambulancie," uviedla Eliška Krajčovičová, lekárka kliniky infektológie a geografickej medicíny. Kúsok za ambulanciou je miestnosť, kde sa počas delty podávali monoklonálne protilátky. "Stále vieme ambulantnou cestou podávať remdesivir, ale tak miestnosť je prázdna," konštatovala primárka Alena Koščálová. Počítajú s tým, že po lete ju opäť využijú. "Ten Covid nikam neodchádza, ale neviem čo nás čaká na jeseň, v zime," reagovala primárka. Ani na lôžkovom sa pred vizitou už nemusia obliekať do tyvekov. 

Ešte pred dvomi týždňami boli na oddeleniach pacienti s Covid-19, teraz sú len v niekoľkých izbách. Zo 44 lôžok je obsadených 27. "Výrazne vzrástol počet hepatitídy, teda infekčnej žltačky a máme naozaj všetky typy," informovala primárka. Doteraz takíto pacienti aj na iných oddeleniach. "Treba povedať, že aj týchto pacientov s infekčnými ochoreniami bolo podstatne menej, pretože tým, že sme sa menej sociálne kontaktovali a nenosili rúška," vysvetlila primárka. Zdravotná sestra hovorí, že najviac ich ničili hoaxy, kým oni videli umierať pacientov. Pribudli im aj pacienti s HIV, čo súvisí čiastočne aj s príchodom ľudí z Ukrajiny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy