Skoro jasno
19°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Pred 77. rokmi nacistické Nemecko kapitulovalo a skončila sa druhá svetová vojna
Zdielať na

Pred 77. rokmi nacistické Nemecko kapitulovalo a skončila sa druhá svetová vojna

BRATISLAVA / Svet si dnes pripomína koniec druhej svetovej vojny a spojenecké víťazstvo nad nacistickým Nemeckom v roku 1945. Pred 77. rokmi sa skončilo obrovské krviprelievanie, ktoré zasiahlo celú planétu a po ktorom sa zdalo, že krajiny sveta pochopili, že problémy treba riešiť inak. Dnes však v Európe opäť zúria boje a trpia nevinní civilisti a to vinou krajiny, ktorá sa hrdí svojou protinacistickou minulosťou.

Na oslavy víťazstva nad nacistickým Nemeckom a jeho spojencami dnes reflektovali aj slovenskí politici. Premiére Eduard Heger napísal: "Druhá svetová vojna je preto stále veľkým mementom aj pre naše životy v 21. storočí. Ak ich chceme prežiť v mieri, musíme mať odhodlanie i prostriedky mier ubrániť."

Nebol jediný, kto pripomenul paralely medzi hrôzami druhej svetovej vojny a takzvanou špeciálnou operáciou na Ukrajine: "Režim ruského prezidenta Vladimíra Putina rozpútal na Ukrajine pod vymyslenými zámienkami nezmyselnú a desivú vojnu. V dôsledku tejto útočnej vojny rast cien energií a následne aj potravín zhoršuje sociálnu situáciu mnohých našich domácností s nízkymi príjmami."

Minister obrany Jaroslav Naď nazval ruského prezidenta Vladimira Putina "novodobým Hitlerom" - prezývku "Putler" (kombináciu mien Putin a Hitler) si na sociálnych sieťach hlava ruského štátu vyslúžila už dávnejšie: "Nech je dnešný deň pripomienkou toho, že našu pomoc Ukrajine myslíme vážne, a urobíme všetko pre to, aby sme novodobého Hitlera z Ruska zastavili. Pretože ak ho spoločne nezastavíme na Ukrajine, nič mu nebude brániť v tom, aby to zajtra vyskúšal aj u nás," napísal Naď na sociálnej sieti.

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok s úctou pripomína pamiatku miliónov obetí druhej svetovej vojny, aj hrdinov, "vrátane účastníkov Slovenského národného povstania, nášho domáceho i zahraničného odboja, ale i príslušníkov ozbrojených síl spojeneckých národov, ktorí pri oslobodzovaní nášho územia položili svoje životy.

Dodal aj niekoľko slov ohľadne aktuálnej situácie v Európe. „Po hrôzach, ktoré priniesla Druhá svetová vojna nechceme, aby si aj ďalšie generácie museli pripomínať nové a nové obete vojny. O to väčším mementom sú dnes pre nás tragické dopady vojny v susednej Ukrajine,“ povedal minister.

Prezidentka Zuzana Čaputová vyjadrila úctu položením vencov pri viacerých pamätníkoch v Badíne pri Banskej Bystrici, aj vo Zvolene. Navštívila cintoríny padlých sovietskej aj rumunskej armády, kde je pochovaných takmer 28 tisíc vojakov. Výročie konca druhej svetovej vojny je podľa prezidentky poznačené aktuálnym vojnovým konfliktom na susednej Ukrajine. Táto skutočnosť nám musí pripomínať, že mier nie je samozrejmosťou.

​Vicepremiérka Veronika Remišová si uctila pamiatku hrdinov druhej svetovej vojny na cintoríne Háj, kde je pochovaných viac ako 1300 príslušníkov 1. československého armádneho zboru v ZSSR, ktorí padli v bojoch o Liptovský Mikuláš.

"Čo by asi povedali títo hrdinovia dnes, keby videli, že nad Európu znova visí hrozba vojny? A že Rusko sa nám vyhráža použitím jadrových zbraní?" napísala Remišová na sociálnej sieti. „Je hrozné, že práve vodca ruského národa, ktorý v 2. svetovej vojne položil takú obrovskú obetu, vrátil po vyše 70 rokoch vojnu do Európy. Vladimir Putin barbarským útokom na Ukrajinu a vraždením nevinných civilistov pošpinil pamiatku hrdinov Červenej armády, ktorí položili život aj za našu slobodu.“ 

Moskva dnes jednak chystá oslavy víťazstva nad nacizmom a zároveň na Ukrajine zabíja nevinných civilistov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy