Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Medveďa, ktorý sa uložil na zimný spánok, zasypala lavína
Zdielať na

Medveďa, ktorý sa uložil na zimný spánok, zasypala lavína

VYSOKÉ TATRY / Lavína vo Vysokých Tatrách usmrtila medveďa. V našich horách pribudlo za uplynulú zimu množstvo snehu a padali naozaj masívne lavíny. Maco doplatil na nešťastný výber lokality pre svoj zimný spánok a na „ťažký“ snehový rok.

Medvedí brloh zasypala lavína na červenom turistickom chodníku zo Štrbského smerom na Popradské pleso. Už tabuľa upozorňuje na to, že ide o náročnejší terén. Časť, pre medveďa osudnej lavíny skončila aj na zimnom turistickom chodníku a pozostatky tatranského maca našli pod približne metrovým snehovým nánosom. "Bola tam lopatka, zadná pravá časť končatiny a koža, ktorá bola v štádiu rozkladu," informuje zoologička správy TANAPu Gabriela Chovancová. 

Pozostatky sa našli v nadmorskej výške okolo 1 550m. Masa snehu uvoľnená z Patrie zasypala otvor do brlohu a hibernujúceho medveďa pochovala zaživa.

Do výskumnej stanice v Tatranskej Lomnici už doniesli utopených Medveďov i takých, ktorí zahynuli na diaľnici alebo na železnici. "Prípad, kedy medveďa strhla lavína, tak to sme tu ešte nemali," hovorí Chovancová. Mladý trojročný pestún zrejme doplatil životom za to, že si brloh spravil blízko medvedice s mladými . 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy