Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Naše nebo budú strážiť Poliaci: Ak by sa vláda takto rozhodla už predtým, mohli sme výrazne ušetriť
Zdielať na

Naše nebo budú strážiť Poliaci: Ak by sa vláda takto rozhodla už predtým, mohli sme výrazne ušetriť

SLOVENSKO/POĽSKO / Pellegriniho vláda začiatkom roka 2019 rozhodla, že predĺžime zmluvu na ruský servis stíhačiek Mig-29 za desiatky miliónov eur. Ak by sa už vtedy dohodla s Poľskom na strážení nášho neba americkými strojmi F-16, Slovensko mohlo výrazne ušetriť.

Takúto možnosť už pred rokmi ponúkali viacerí odborníci, napríklad aj bývalý minister obrany Martin Fedor, avšak vtedajšia vláda rozhodla inak. "Je to veľká krajina, ktorú potrebujeme ako svojho spojenca aj do budúcnosti. a zároveň prevádzkuje rovnaký typ týchto lietadiel," povedal bývalý minister obrany Martin Fedor. 

Vtedajšie predĺženie našej závislosti od nebezpečného Ruska presadila najmä SNS, ktorá ovládala rezort obrany. Za to ju vtedy kritizoval aj analytik Jaroslav Naď. Teraz sa už ako minister dohodol so spojeneckou Varšavou. "Poľsko bude pripravené, do momentu kým prídu lietadlá F-16 zo Spojených štátov, ktoré sme si objednali, starať sa o bezpečnosť nášho vzdušného priestoru, a za to mu veľmi pekne ďakujem," uviedol minister obrany Jaroslav Naď. 

Aktuálna opozícia neraz hanlivo označuje súčasnú vládu ako americkú. Bola to práve vláda Smeru a SNS, ktorá sa Američanom zaviazala poslať obrovské peniaze za nové F-16-ky. Prvé z nich majú priletieť v prvom polroku 2024. "Ide o investíciu v objeme viac ako 1,6 miliardy eur," povedal vtedajší predseda vlády Peter Pellegrini. "V plnej miere zabezpečia zvýšenie obranyschopnosti Slovenskej republiky," uviedol vtedajší minister obrany Peter Gajdoš. "Ja som pripravený diskutovať o tom, že by sme tie lietadlá poskytli Ukrajine, pretože Ukrajina potrebuje akúkoľvek našu pomoc pred ruskou agresiou," dodal Naď. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy