Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Právnik Marek Para ide do väzby
Zdielať na

Právnik Marek Para ide do väzby

BRATISLAVA / Prominentný advokát Marek Para putuje za mreže. Najvyšší súd tak zmenil pôvodné rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu. Para je obvinený, že napomáhal údajnej zločineckej skupine okolo Roberta Fica a Roberta Kaliňáka kompromitovať prokurátora špeciálnej prokuratúry Vasila Špirka.

Na rozhodovanie Najvyššieho súdu, prichádzal advokát Marek Para s nádejou, že aj po jeho rozhodnutí ostane slobodný. "Všetko povieme súdu," povedal Para. Najviac času venoval senát najvyššieho súdu námietke zaujatosti, ktorú voči nemu podal obvinený právnik. Ani to však v taktike jeho obhajoby nezabralo. Sudca Juraj Kliment svoje zaujatie odmietol. A pokračoval Parovým výsluchom. Ten sa snažil hájiť argumentmi o detektore lži, ktorý pôvodne predkladal v disciplinárnom konaní Advokátskej komore. A práve výsledok vyšetrenia na polygrafe má vyvracať to, že by akokoľvek ovplyvňoval svedkov.

"Sudcovi pre prípravné konanie som to predkladal ako deklaráciu toho, že pokiaľ mi hrozí nejaký následok, či už strata licencie, alebo trestné stíhanie, tak sa bránim záväznými posudkami, listinnými dôkazmi," uviedol Para. 

Naopak prokurátor zdôvodňoval opodstatnenosť väzby nutnosťou výsluchov svedkov, ktoré sú naplánované do konca mája. Senát pritom svoje rozhodovanie o väzbe oprel najmä kontroverznú nahrávku z poľovníckej chaty, ktorú považuje za relevantný dôkaz. Tiež o vyjadrenia prokurátora Vasiľa Špirka, ktorý ako poškodený v tejto kauze už minulý týždeň vypovedal na polícii. "Konečne tie dôkazy na ktoré poukazujem, našli svoje opodstatnenie," povedal Špirko ešte koncom apríla. 

Senát sa tak nakoniec priklonil na stranu prokuratúry a dal jej za pravdu a súhlasil s takzvanou kolúznou väzbou. Tak, aby nemohol ovplyvňovať svedkov. "Skutok je z roku 2016. Máme rok 2022. Pýtam sa prečo OČTK minimálne aj po zmene vlády nezačali a nepokračovali v trestnom stíhaní," uviedol Parov obhajca Michal Mandzák. 

O samotnej väzbe pritom rozhodoval senát, ktorý vedie sudca Najvyššieho súdu Juraj Kliment. Toho pomerne často ostro kritizuje napríklad Robert Fico a adresuje mu rôzne odkazy. Situáciu dnes naopak využil sudca, ktorý sa dnes priamo zo súdnej siene tiež nechal počuť. "Opätovné otvorenie tohto vyšetrovania je taký odkaz všetkým tým osobám, že žiaden tento skutok do budúcnosti nezostane nevyšetrený a rovnako nezostane prípadne vyvodená konkrétna trestná zodpovednosť konkrétnych osôb," uviedol sudca Juraj Kliment. 

"Je to prejav podľa môjho názoru, ktorým predseda senátu dokumentoval v priamom prenose svoju zaujatosť," povedal Mandzák. "Zároveň je to zdvihnutý prst všetkým tým osobám, keby chceli v tomto trende pokračovať," dodal Kliment. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy