Zatiahnuté
17°
Bratislava
Galina
3.5.2024
26 rokov od vraždy Róberta Remiáša
Zdielať na

26 rokov od vraždy Róberta Remiáša

BRATISLAVA / Dnes je to už 26 rokov od vraždy bývalého policajta Róberta Remiáša. Napriek tomu nepoznáme vrahov a ani tých, ktorí si jeho likvidáciu objednali. Prípad je stále otvorený. Remiášova smrť úzko súvisí so zavlečením Michala Kováča mladšieho do zahraničia.

Posledný augustový deň v roku 1995 na konci svätého Jura v smere do Bratislavy unieslo 8 mužov syna bývalého prezidenta. Zbili ho, opili a previezli do rakúskeho Hainburgu pred policajnú stanicu. V tom čase bol naňho totiž vydaný medzinárodný zatykač za kauzu Technopol. Jeho únos mal byť údajne snahou Vladimíra Mečiara o diskreditáciu prezidenta Michala Kováča. Vyšetrovanie navyše značne skomplikovali sporné Mečiarove amnestie, ktoré vyhlásil 3.marca 1998 ako zastupujúci prezident. Parlament ich napokon zrušil v roku 2017.

Aktuálne je obvinených 13 ľudí

V tejto kauze je aktuálne obvinených 13 ľudí, vrátane bývalého šéfa SIS Ivana Lexu. Vladimír Mečiar medzi obvinenými nie je. V roku 2017 polícia informovala, že Mečiara nebudú stíhať ani za vyhlásenie amnestií, pretože vec je premlčaná. Únos Michala Kováča ml. sa dostal až na Súdny dvor Európskej Únie, ktorý v decembri minulého roka rozhodol, že bratislavský okresný súd III. môže v prípade konať. V mesiacoch január až marec 2022 sa žiaľ všetci traja prísediaci z rôznych dôvodov vzdali svojich funkcií.

"Aktuálne súd nedisponuje ani jedným prísediacim, ktorý by bol ochotný pôsobiť v danej trestnej veci. Aktívne, v spolupráci s vedením súdu, prebieha výber nových prísediacich, ktorí budú následne preverení NBÚ na stupeň utajenia „prísne tajné“," informoval hovorca krajského súdu, Pavol Adamčiak. Za zavlečením Michala Kováča ml. mala stáť SIS. O jeho únose vypovedal vtedajší SISkár Oskar Fegyevers, ktorý sa na ňom nevedomky podieľal. Jeho výpoveď navždy zmenila osudy viacerých ľudí. Fegyveres zo strachu o život ušiel do zahraničia. Kontakt so Slovenskom mal v kamarátovi, expolicajtovi Róbertovi Remiášovi. Ten sa však rodine zdôveril s tým, že ho už dlhší čas sleduje podsvetie aj SISka. Jeho obavy sa napokon potvrdili tým najhorším spôsobom. 29.apríla 1996 mu za jazdy vybuchlo auto, keď sa viezol po bratislavskej Karlovej Vsi. "Lekár sa vyjadril, že mal úplne zničené chodidlá, čiže tú nálož mal v tých priestoroch pod nohami," povedal otec Eduard Remiáš.

Zo začiatku mal byť na políciu vyvíjaný tlak, aby potvrdila, že za výbuch auta môže samovznietenie. "Sú to všetci tí, ktorým záleží na tom, aby sa neodhalila pravda s únosom prezidentovho syna. Kto to je? Lexa, tajná služba, všetci do toho zainteresovaní, pán Mečiar má na tom svoj podiel," povedala už v minulosti mama. 

Polícia ale zaistila nepopierateľné dôkazy o tom, že v Remiášovom aute bola nastražená výbušnina. Z vraždy obvinila dnes už mŕtveho mafiána Imricha Oláha a na doživotie za iné skutky odsúdeného Jozefa Roháča. V 1998 sa medzi obvinených dostal aj vtedajší riaditeľ SIS Ivan Lexa, ktorého policajti označili ako objednávateľa Remiášovej vraždy. Pre nedostatok dôkazov bolo trestné stíhanie obvinených, vrátane Lexu, zastavené v r. 2006. Polícia ale Remiášovu vraždu stále neuzavrela. "V prípade vraždy je naďalej vedené trestné stíhanie, po jeho zapokračovaní dňa 08.02.2016," uviedla hovorkyňa polície Denisa Bárdyová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy