Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Nebezpečný nález objavila žena počas prechádzky so psom. Na miesto boli privolaní policajti z enviro odboru
Zdielať na

Nebezpečný nález objavila žena počas prechádzky so psom. Na miesto boli privolaní policajti z enviro odboru

BISKUPICE (OKR. LUČENEC) / Psičkárka našla v prírode pravdepodobne ortuť. Vedela, že ide o vysoko toxickú látku pre ľudí aj životné prostredie, a preto to oznámila polícii. Prípadom sa zaoberajú enviro policajti, ktorí čakajú na výsledky z laboratória.

Mladá žena venčila na lúke nad obcou Biskupice svojich psov. Práve štvornohí chlpáči ako prví pribehli k podozrivej kvapaline striebornej farby. "Tam bola rozliata farba, ktorú som si všimla, že to bola farba a nejaké malé bodky, ako keby zliate dohromady. Niečo tekutejšie ako farba. Potom som zobrala papek a trošku som do toho zašprtla," vyjadrila sa oznamovateľka. Neznáma látka farbou aj konzistenciou nápadne pripomínala nebezpečnú ortuť. Psičkárka sa práve z tohto dôvodu rozhodla o náleze upovedomiť políciu.

"Som sa zľakla, lebo je to nebezpečná látka. Môže to aj zver zjesť a obliznúť. Tak isto aj psičkári, alebo okoloidúci ľudia," dodala. Ihneď po oznámení dorazili na miesto banskobystrickí policajti z odboru odhaľovania nebezpečných materiálov a environmentálnej kriminality. "Prišli policajti, ktorí sa venujú životnému prostrediu a takýmto veciam, tak usúdili, že môže ísť o ortuť a potom to riešili oni. Volali hasičov," vysvetlila oznamovateľka. Keďže mohlo ísť o nebezpečnú látku, museli ju odtiaľ odstrániť hasiči do špeciálnej nádoby. "Neviem vôbec takéto množstvo ortuti ako sa tam mohlo dostať. Lebo keby niekto vyhodil ten starý teplomer, tak by tam bolo menej tej ortuti. No toto bolo veľké množstvo," vyjadrila sa oznamovateľka.

Zatiaľ policajtom nepotvrdili, či išlo naozaj o ortuť

Neznámu látku analyzujú v Kontrolnom chemickom laboratóriu MV SR. Na základe výsledkov rozhodnú o ďalšom postupe. "Vyšetrovateľ policajného zboru začal v tomto prípade trestné stíhanie vo veci trestného činu nedovolená výroba a držanie jadrových materiálov, rádioaktívnych látok, vysoko rizikových chemických látok a vysoko rizikových biologických agensov a toxínov," vyjadrila sa hovorkyňa PPZ SR, Denisa Bárdyová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy