Jasno
24°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Nigérijčana odsúdili za pašovanie heroínu na 10 rokov
Zdielať na

Nigérijčana odsúdili za pašovanie heroínu na 10 rokov

Zároveň mu uložil trest vyhostenia zo Slovenska na 15 rokov a ochranný dohľad na jeden rok

Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný, pretože obžalovaný sa rozhodne, či sa odvolá do 15 dní. Prokurátorka sa odvolania vzdala.

Predseda senátu v rozsudku skonštatoval, že Nigérijčan by mal byť v zásade umiestený do väznice s maximálnym stupňom stráženia, ale súd dospel k záveru, že postačovať bude aj stredný stupeň. Čo sa týka ochranného dohľadu, bol podľa sudcu uložený len obligatórne, pretože to ukladá zákon. Nie je totiž jasné, ako by bol realizovaný, keďže po odpykaní trestu bude Monday Kelly A. zo Slovenska vyhostený.

"Som vinný, je mi to ľúto," povedal dnes súdu 31-ročný Nigérijčan, čím priznal skutok, ktorý mu prokuratúra kládla za vinu. Súd mal dnes v pláne vypočuť jedného svedka, po priznaní obžalovaného sa dokazovanie nevykonalo. Prokurátorka vo svojej záverečnej reči navrhla obžalovaného odsúdiť na trest odňatia slobody na dolnej hranici trestnej sadzby vo väzení so stredným stupňom stráženia. Trestná sadza je v tomto prípade 10-15 rokov. S jej návrhom sa stotožnila aj Nigérijčanova obhajkyňa a nakoniec aj súd.

Podľa obžaloby Monday Kelly A. priviezol 23. júna na Letisko M. R. Štefánika v Bratislave heroín s prímesou kofeínu a paracetamolu v celkovej hodnote od 19.740 eur do 39.490 eur (od 594.687 Sk do 1.189.676 Sk). Kontraband mal ukrytý v 73 balíčkoch v útrobách tela. Obžalovaný priletel z Bruselu cez Prahu. Za prevoz kontrabandu mal údajne dostať 1000 eur (30.126 Sk). Drogy mali smerovať do Viedne.

Monday Kelly A. bol jedným z troch Nigérijčanov, ktorých v júni zadržali na bratislavskom letisku s drogami v tele. Prípad Raymonda O. v pondelok 2. novembra vrátil súd prokuratúre a prípad Macjuda Chelsona I. ešte vyšetruje polícia. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy