Zatiahnuté
20°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Problémy pri zriaďovaní nových tried v materských školách. Štátna pomoc nestačí
Zdielať na

Problémy pri zriaďovaní nových tried v materských školách. Štátna pomoc nestačí

SLOVENSKO / Tak ako minulý rok, aj teraz v máji ponúka Ministerstvo školstva zriaďovateľom materských škôl dotácie vo výške 10-tisíc eur. Určené sú na vytvorenie nových tried alebo dočasných priestorov pre 5-ročné deti, pre ktoré platí povinná školská dochádzka. Starostovia takúto pomoc vítajú, ale výška pomoci je vraj nízka.

Na webovej stránke ministerstva školstva je zverejnená výzva - Predškoláci. Rozpočet ministerstva školstva je až jeden milión eur, ale na škodu je podľa starostov určený strop finančnej pomoci vo výške len 10 tisíc eur na zariadenie.

V hlavnom meste sme sa pozreli do dvoch mestských častí Petržalky a Ružinova, v oboch prípadoch potrebujú nové triedy pre škôlkarov a v oboch prípadoch čerpali dotácie už aj počas minulého roka a chcú opäť. "My sme spravili v základnej škole dve nové triedy pre škôlkarov. 10 tisíc pomôže, ale nestačí, aby vám hygiena dala pečiatku sú nevyhnutné vždy aj stavebné úpravy. To stojí viac," vysvetlil starosta Ružinova, Martin Chren. Základnú školu, kde vytvorili triedy pre škôlkarov sme dnes navštívili. Po ľavej strane sa učia žiaci druhého ročníka a len pár krokov ďalej sú ti najmenší. "Tak v týchto priestoroch boli tri triedy pre školákov, teraz sú tu dve triedy pre škôlkarov. Dá sa to, ale tí škôlkari sú náročnejší na vytvorenie miesta," konštatoval riaditeľ základnej školy s materskou, Martin Kotyra. 

V Petržalke nám starosta otvoril byt, v ktorom roky býval školník, od septembra tu ale bude trieda pre škôlkarov. "10 tisíc je málo. Keby ste to prerobili provizórne, tak do tých 30 tisíc sa zmestíte, ale ak to chcete raz a poriadne, tak je to 80 tisíc," povedal starosta Petržalky, Ján Hrčka. Už počas minulého roka prerobili v budove administratívne priestory na dve triedy. "Keď si pozriete len tie veci naokolo, postieľka, matrac, paplón, návliečky. Všetko krát 25. Plus nejaký nábytok. To je tých 10 tisíc približne. Ale ešte ste nekúpili hračky, didaktické pomôcky, knižky. 10 tisíc je fajn, ale keby bolo viac tak by sme sa potešili," povedala riaditeľka materskej školy, Jana Osvaldová. 

"Tých 10- tisíc si je vyslovene na to, aby ste mali triedu, ktorú vybavíte kobercom, lehátkami, stolíkmi, herňou," konštatovala Soňa Hanzlovičová, odborníčka na školstvo. "V rámci prvého kola výzvy bolo podporených 244 materských škôl," informovala Veronika Valášková z odboru komunikácie a marketingu MŠVVaŠ SR.

Súvisiace články