Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
S jarným počasím sa vyrojili aj podvodníci. Ich obeťami sú väčšinou starší ľudia
Zdielať na

S jarným počasím sa vyrojili aj podvodníci. Ich obeťami sú väčšinou starší ľudia

KOMÁRNO / Pofidérni strechári a klampiari zo zahraničia opäť zvonia pri domoch zväčša starších ľudí. Prácu neurobia, ale zmiznú s peniazmi.

"Ja som si stále myslela, že čo, mňa nikto na nič nenahovorí a predsa, tak psychicky na mňa tlačili... boli veľmi presvedčiví," povedala majiteľka rodinného domu Marta. 

Spoza plota oslovil pani Martu slušne oblečený muž. Že si všimol, idúc od susedov, kde montovali odkvap a ríny na dome, že už aj na jej dome by sa ich zišlo vymeniť. "Zostalo nám pár kusov a urobíme vám to za 170 eur, že bez zisku, oni z toho nič nemajú, len peniaze za materiál," uviedla pani Marta. Prichádzajú na dodávkach so zahraničnými evidenčnými číslami, maďarskými, rumunskými či poľskými. "Nájdu si starší dom, väčšinou starších ľudí a tých sa snažia obalamutiť, predstavujú sa ako majstri klampiari, rýchle prídu rozoberú, idú si pre peniažky, potom zmiznú, nechajú tam materiál, sú na celom Slovensku, určite sú niekým riadení," povedal podpredseda Cechu strechárov Slovenska Peter Rusňák. 

Nadšenie z dobrej ceny sprvu neskrývala ani pani Marta. A to aj napriek tomu, že odkvap chcela čierny, alebo biely a páni majstri mali len hnedý. Veď to dám premaľovať, vŕtalo jej v hlave. Pre istotu ale pred montérmi volala zaťovi. "Nevolajte nikde, to sa sama neviete rozhodnúť, vy sa sama rozhodujete, jeden už bral dole tento odkvap, že mi to vymení, hovorím, počkajte, predsa zavolám, za 5 minút tu aj bol a on ich odohnal preč," povedala pani Marta. 

Prácu po nich dokončujú tunajší klampiari a strechári, ktorí ale po domoch prácu ponúkať nechodia nikdy. Majú jej dostatok. Cudzinci, ktorí pracujú bez zmlúv a faktúr, peniaze pýtajú na ruku. "Robia také nekvalitné práce, niečo nahodia, položia do starých hákov," uviedol klampiar Ján Suchanský. "Nechali rozrobené, nechali tam materiál, zobrali peniaze a už ich nikto nevidel," povedal Peter. "Som čítala na internete, že potom vypočítajú tých 170-krát neviem koľko a vyjde to na 3-tisíc," uviedla pani Marta. "Každý má nejakú dcéru, syna, radšej si cez nich dohodnúť majstra, ako keď niekto sa zastaví a príde, takého radšej ani do dvora nepustiť," dodal Peter Rusňák. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy