Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Medvedicu z Nízkych Tatier museli usmrtiť. Predstavovala veľké nebezpečenstvo
Zdielať na

Medvedicu z Nízkych Tatier museli usmrtiť. Predstavovala veľké nebezpečenstvo

SLOVENSKO / Zásahový tím usmrtil medvedicu, ktorá sa pohybovala v okolí Chaty M.R. Štefánika v Nízkych Tatrách. Medvedica v dôsledku nezodpovedného správanie turistov prestala prejavovať známky plachosti a začal ohrozovať bezpečnosť návštevníkov.

"Správanie predmetnej medvedice bolo vyhodnotené ako nebezpečné, problémový jedinec predstavoval reálnu hrozbu pre turistov a návštevníkov Národného parku Nízke Tatry. Došlo k viacerých stretom s turistami a medvedica musela byť usmrtená. Prípadný odchyt tohto jedinca a jeho premiestnenie nebolo vhodné, nakoľko by sa s vysokou pravdepodobnosťou na lokalitu vrátil alebo by svoje návyky a správanie opakoval aj v novej oblasti," uviedla Štátna ochrana prírody. 

Mišo úplne stratil plachosť. Ešte minulý rok si zamestnanci Štátnej ochrany prírody mysleli, že problém vyriešili, turisti ale pokračovali s prikrmovaním, až sa pre medveďa tento spôsob získavania potravy stal bežným. "Dá sa povedať, že toho medveďa zabili turisti. Ľudia s as ním potrebovali fotiť a odsúdili ho na smrť. Medveď pochopil, že nie sú pre neho nebezpečenstvo," povedal vedúci zásahového tímu Jaroslav Slašťan. 

Hovorí tak najmä preto, lebo sa bojí, že ani plašenie už nepomôže, aj keď mu ešte dajú šancu a po víkende to vyhodnotia. "Vyskúšame formy plašenia a uvidíme či to zaberie," uviedol Slašťan. Presídlenie medveďa by nebolo účinné, lebo by vraj len premiestnili problém. Rovnako ani v ZOO by si už takýto medveď nezvykol. V ZOO väčšinou končia mláďatá, ako tie z roku 2017 z Liptovskej Kokavy. Tie sa ešte vedia adaptovať. "Je to dospelý jedinec, ktorý celý život žije vonku. V ZOO by sa nevedel prispôsobiť. Bol by nebezpečenstvom pre zamestnancov aj návštevníkov," povedala vedúca odboru marketingu a propagácie ZOO Bojnice Andrea Klasová. 

Ak Mišo správanie nezmení, ostane len jediná možnosť. "Bude usmrtený injekciou," uviedol Slašťan. Napriek skúsenostiam ale ešte definitívnemu rozhodnutiu dávajú čas a Miša dovtedy budú mať pod kontrolou. "Každú polhodinu je monitorovaný našimi zamestnancami," dodal Slašťan. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy