Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Matovič má plán ako zachrániť Slovensko pred zdražovaním
Zdielať na

Matovič má plán ako zachrániť Slovensko pred zdražovaním

BRATISLAVA / Už zajtra chystá šéf Obyčajných ľudí a financmajster v jednom Igor Matovič predstaviť plán, ako zachrániť Slovensko pred zdražovaním. Spolu s otázkou, ako to chce urobiť, sa vynára hneď ďalšia. Odkiaľ na to vziať. Už niekoľko dní hovorí, že zdaní tých, ktorí zarábajú najviac - monopoly. Viacerí ekonomickí odborníci dvíhajú varovný prst.

Matovičov plán podporí aj SMER-SD

"Keď nenájdeme peniaze tak nie je z čoho pomáhať," tak sa minister fincncií Matovič rozhodol hľadať, kde sa dá. Nápadom zdaniť takzvané monopoly ohúril aj niektorých partnerov jeho koalície. Paradoxne vo veľkej zhode s večným politickým nepriateľom, Robertom Ficom. "Na minulú koaličnú radu som prišiel s návrhom na zdanenie monopolov," povedal Matovič. "My vieme, že tam je veľa, ktoré by sa dali použiť," vyjadril sa poslanec Pčolinský. "Všetci poslanci strany Smer SD podporia osobitné zdanenie monopolov," oznámil Robert Fico. 

V prípade monopolov ide o najväčšie, často strategické podniky na Slovensku. Ich zisky sa na prvý pohľad môžu zdať megalomanské. Aj táto minca má dve strany. Ide o najväčších zamestnávateľov, ktorí do štátneho rozpočtu ročne prinášajú stámilióny eur na daniach a odvodoch. Bez nich by štátna kasa zívala prázdnotou. Nehovoriac o tom, že už dnes platia za svoju dominanciu viac. "Volá sa to špeciálny odvod pre firmy, ktoré podnikajú v regulovaných odvetviach, ktoré na tomto špeciálnom odvode ročne zaplatia takmer sto miliónov eur," reagoval Radovan Ďurana, analytik INESS. Aj to sa zrejme zdá financmajstrovi pri naháňaní peňazí na vykrytie takzvanej inflačnej pomoci málo. Hovorí, že takáto monopolná daň bude veľkou a trvalou zmenou.

Sulíkovci nesúhlasia

Na odpor naráža u vlastných, Sulíkovcov. Ktorí z jeho nápadu vôbec nadšení nie sú. "Ide nám o systematickú zmenu, systematické navýšenie," vysvetlil Matovič. "Dane nemajú vznikať v strede roka, skráteným legislatívnym konaním. Len tak ad hoc," povedal Marián Viskupič zo SaS. Rovnaký názor zastáva Matovičov predchodca z minulosti. Ekonóm Ivan Mikloš hovorí, že vôbec nejde o systémové riešenie. Práve naopak. "Ak existujú nejaké podniky s dominantným alebo monopolným postavením a zneužívajú svoje postavenie, tak nato je tu protimonopolný úrad. V ekonomike má byť súťaž. Štát sa má starať o to, aby bola súťaž. Ak je súťaž, netreba žiadne špeciálne zdaňovanie," konštatoval ekonóm a bývalý minister financií Ivan Mikloš. 

Čo podľa ekonomických expertov môže Matovičova záchrana namiesto pomoci spôsobiť presný opak. Či v domácnostiach, či v podnikateľskom prostredí. "Extra zdanenie, čo je oproti tomu, čo je všeobecná miera zdanenia, prinesie, samozrejme, aj menej investícií do budúcnosti aj existujúcich investorov, aj potenciálnych investorov," vysvetlil Ivan Mikloš. "Podnikatelia sa snažia tento náklad preniesť, či už na zákazníkov, alebo zamestnancov v podobe nižšieho rastu ich miezd," doplnil analytik Ďurana. 

Žiadne ďalšie podrobnosti nateraz známe nie sú. Podrobnosti o svojich plánoch chce Igor Matovič zverejniť zajtra.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy