Oblačno
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Lieková amnestia: Nespotrebované liečivá môžete odovzdať v lekárňach
Zdielať na

Lieková amnestia: Nespotrebované liečivá môžete odovzdať v lekárňach

BRATISLAVA / Tak ako v predchádzajúcich rokoch aj teraz, ale pod oveľa chytľavejším názvom "Lieková amnestia" môžu ľudia odovzdať nespotrebované lieky do lekárni. Práve vplyvom pandémie sa ľudia vo veľkom predzásobili, a preto lekárne s príchodom jari a typického jarného upratovania, vyzývajú aj k upratovaniu v domácej lekárničke.

Týždeň liekovej amnestie začína 20. apríla a končí 29. apríla. "Dnes vieme triediť plechovky, plastové fľaše a podobne, teda si treba uvedomiť, že aj ten liek predstavuje významnú súčasť odpadového hospodárstva a treba ho likvidovať správnym spôsobom," povedal prezident Slovenskej lekárskej komory, Ondrej Sukeľ. 

Počas najbližších deväť dní lieky, ktoré nechcete, či nepotrebujete môžete odovzdať v ktorejkoľvek lekárni. Na nápor sú pripravení. "Zakaždým nám pribúdajú tony. Aj medziročne hovoríme o prírastkoch v tonách," povedal riaditeľ ŠÚKL, Peter Potúček. Predovšetkým ale z hľadiska ochrany zdravia, životného prostredia sú práve zle zneškodnené lieky, spláchnuté do toalety, alebo zneškodnené v rámci komunálneho odpadu toxickým odpadom. Kontaminuje sa tak ovzdušie, pôda aj voda. "Čiže, aby ste nevytvárali zbytočné zásoby, ktoré potom nevedia nejakým spôsobom využiť," reagoval štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Róbert Bábeľa. 

"To, čo patrí do lekárne, je vlastne vnútorný obal. V tomto prípade fľaška aj s tým celým vnútorným obsahom. To, čo do lekárne nepatrí a to, čo by mal pacient vlastne oddeliť je vonkajší obal alebo príbalový leták. Ten bude separovať klasicky do papiera. Pokiaľ pacient aj využíva celé balenie, ale zostane mu prázdna tlaková nádoba, tak to tiež odovzdá do lekárne. Tým, že ide o výživový doplnok, považujeme ho za potravinu v zmysle našej legislatívy, tak ten už do lekárne nepatrí," vysvetlila viceprezidentka SLEK, Miroslava Snopková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy