Skoro jasno
11°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Ťažká hepatitída straší WHO
Zdielať na

Ťažká hepatitída straší WHO

BRATISLAVA / Svetová zdravotnícka organizácia opäť zbystrila pozornosť. Dôvodom je záhadná ťažká hepatitída, ktorá sa šíri v štátoch Európy. Prvé kroky už urobil aj slovenský hlavný hygienik.

Najmasívnejšie, zatiaľ, choroba prepukla vo veľkej Británii, kde bolo úradom do 8.4. nahlásených 74 prípadov. 11 detí skončilo dokonca na transplantácii pečene. 

Hepatitída je názov používaný na opis zápalu pečene a najčastejšie je spôsobený vírusmi. V tomto prípade je pôvod zatiaľ neznámy. "Testovanie v týchto prípadoch vylúčilo hepatitídy typu A, B, C a E (prípadne D)," uviedla v stanovisku WHO. "Prejavuje sa žltačkou, dieťa je žlté, má žltosfarbené bielka, má teplotu, zle sa cíti, môže zvracať a mať bolesti brucha. Toto ochorenie je veľmi závažné," vysvetlila pediatrička Kristína Visolajská.

"Boli sme informovaní cez systém včasného varovania. Na Slovensku, zatiaľ, podobné prípady neboli hlásené," informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková. "Sme z toho mierne znepokojení, že nevieme, o akú infekciu ide," vyjadrila sa pediatrička Visolajská. 

Väčšina detí mala od 2-5 rokov. Kým v Anglicku ich bolo 74, v Španielsku tri. Podobné prípady hlásia aj lekári v Dánsku a Holandsku, 9 prípadov má americká Alabama, Škótsko máva ročne priemerne 4 detské hepatitídy. K 12. aprílu sa u škótskych detí vyskytlo 13 prípadov. Vedci zistili, že v niektorých prípadoch mali deti aj iné ochorenie. "Zatiaľ čo v niekoľkých prípadoch bol zistený koronavírus typu 2 so závažným akútnym respiračným syndrómom (SARS-CoV-2) alebo adenovírus, mala by sa vykonať genetická charakterizácia vírusov, aby sa určili akékoľvek potenciálne súvislosti medzi prípadmi," uviedli v stanovisku WHO. Hlavnou teóriou je, že vinníkom je adenovírus. Dôkazy sú, zatiaľ, príliš slabé. Izolácia najmladších detí počas pandémie mohla spôsobiť, že sú imunologicky zraniteľné, pretože neboli vystavené množstvu vírusov, vrátane adenovírusov, ktoré zvyčajne prekonávajú batoľatá. "Už aj zložili rúška, začali viac chodiť do školy, viacej sa začali socializovať. Automaticky dochádzajú do kontaktu s ostatnými infekčnými ochoreniami, ktoré za posledné dva roky zanedbali, " konštatovala pediatrička Visolajská. 

WHO zároveň varuje, že je pravdepodobné, že sa bude choroba šíriť. Preto vyzýva členské štáty, aby pozorne podobné ochorenia sledovali, vyšetrili a nahlásili potenciálne prípady.

Britskí odborníci na verejné zdravie vylúčili aj súvislosť s vakcínami proti COVID-19, keďže žiadne z chorých detí nebolo zaočkované.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy