Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Firmy odstupujú od zmlúv so samosprávami. Školy či cesty môžu zostať nedokončené
Zdielať na

Firmy odstupujú od zmlúv so samosprávami. Školy či cesty môžu zostať nedokončené

BRATISLAVA / Odstupujú od zmlúv s mestami a obcami, pretože nevedia dodržať ani termín a ani cenu stavby. Firmy, ktoré vyhrali verejné obstarávania sa boria s nárastom cien za materiál a niekedy aj s jeho nedostatkom. Združenie miest a obcí Slovenska už minulé leto upozorňovalo, že sa niečo také môže stať. A keďže sa tento problém neriešil, teraz narastá počet nedokončených škôl, domov sociálnych služieb, úradov i cestnej infraštruktúry.

Niektoré samosprávy po odstúpení stavebných firiem od zmlúv nedokončia jeden projekt, iné dva až tri. A zdá sa, že týchto hlásení bude pribúdať ako húb po daždi. "Môžeme uviesť Kysucké Nové Mesto, ktoré má na stole dve odstúpenia od zmlúv. V Sabinove má primátor na stole dve zmluvy, kde ešte investor čaká či mesto dofinancuje nárast cien. A veľmi podobná situácia je na Záhorí," povedal ústredný riaditeľ ZMOS Michal Kaliňák. Združenie miest a obcí Slovenska už vlani v lete upozorňovalo, že k takejto situácii môže dôjsť. "Stavebný priemysel príde o zákazky a štát o daň z pridanej hodnoty. Do Bruselu budeme musieť vrátiť tie eurofondy, ktoré sa nebudú realizovať," uviedol Kaliňák. 

Problémom sú existujúce zmluvné vzťahy

V meste mali stáť detské jasle. Handlovská radnica musela projekt stopnúť. Predpokladané náklady boli 400 000 eur. Mesto malo zaplatiť takmer 20 000 eur. Známy je aj víťaz verejného obstarávania, ktorý pár mesiacmi oznámil nepríjemnú správu. "Tým, že narástli ceny stavebných materiálov, tak mesto by muselo zaplatiť o 133 000 eur viacej," povedala hovorkyňa mesta Handlovej Jana Paulíniová. Projekt preto stopli. To, či jasle postavia je otázne. "Mesto stojí na rázcestí a rozmýšľa, čo robiť," uviedla Paulíniová. 

Riešenie celej situácie hľadá aj štát spolu s Úradom pre verejné obstarávanie. "Pripravujeme nový valorizačný vzorec, ktorý bude zohľadňovať rast cien stavebných materiálov. Problémom sú existujúce zmluvné vzťahy," povedal minister dopravy Andrej Doležal. 

Nepredvídateľné okolnosti ako pandémia a vojna na Ukrajine umožňujú uplatniť jedno ustanovenie zákona o verejnom obstarávaní. "Dokážu navýšiť cenu zákazky a momentálne si neviem predstaviť iné riešenie," uviedol Doležal. Každý projekt bude potrebné posúdiť samostatne.

Dva projekty za takmer dva milióny eur aktuálne bez zhotoviteľa. Takúto situáciu zažili aj v treťom najväčšom slovenskom meste. "Vysúťažené firmy odstúpili od zmlúv aj z dôvodu výrazného navýšenia cien stavebných materiálov," uviedol hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek. Ide o rekonštrukciu zariadenia pre seniorov a revitalizáciu parku. Teraz mesto čakajú nové verejné obstarávania. Boja sa, že ich to môže v prípade jedného projektu dostať do časovej tiesne. "V prípade eurofondových projektov sme limitovaní koncom aktuálneho programového obdobia, teda december 2023," povedal Tomek. Začiatkom mája chcú samosprávy verejne vystúpiť s odpočtom koľkých miest a obcí sa dotklo odstúpenie stavebných firiem od zmlúv a čo všetko sa nedostavia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy