Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na ruských oligarchov a ich majetky sme na Slovensku prikrátki. Kde nie sú ich mená, tam nie je problém
Zdielať na

Na ruských oligarchov a ich majetky sme na Slovensku prikrátki. Kde nie sú ich mená, tam nie je problém

SLOVENSKO / Slovensko sa zatiaľ tvári, že ruskí oligarchovia zo sankčných zoznamov tu nemajú žiaden majetok. Investigatívne centrum Jána Kuciaka, pritom už pred časom zistilo, že jeden z najväčších ruských magnátov Oleg Deripaska, má podiel v stavebnej firme STRABAG, ktorá má stámiliónové zákazky aj u nás. S jeho menom sa ale spája aj luxusná vila v centre Bratislavy.

"Nemám zatiaľ vedomosť o tom, že by sme tu mali ruský majetok, ktorý by spadal pod tento sankčný zoznam," toľko povedala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, k doterajším poznatkom o pôsobení ruských oligarchov na Slovensku. A tí sa zatiaľ môžu cítiť bezpečne. Ich majetok u nás totiž neodkrýva polícia či prokuratúra s potrebnými skúsenosťami a vybavením, ale katastre, obvodné úrady, či napríklad banky. Ak nenájdu konkrétne meno, problém neexistuje. "Je to štandardný problém s ruskými oligarchami, že každý vie, že konkrétna vila alebo 200-miliónová jachta, že ju vlastní ten konkrétny človek, ale napísaná je na niekoho iného," dodal investigatívny novinár Tomáš Madleňák.

V lukratívnej časti Bratislavy, sa nachádza honosná zrekonštruovaná vila, ktorá podľa katastra, patrí firme Slavrealty. Na ňu sú napojení spoločníci, ktorí majú veľmi blízko k ruskému oligarchovi Olegovi Deripaskovi. V súčasnosti jej priestory využíva súkromná firma, ktorá tvrdí, že s magnátom nemá nič spoločné. Faktom je, že hliníkový magnát a jeden z najbohatších Rusov, oficiálne vilu nevlastnil nikdy. Vo firme, ktorá je podľa katastra jej vlastníkom, sa ale vystriedali na pozíciách spoločníkov ľudia, z jeho blízkeho okolia. V súčasnosti je to Stanislav Karabut, vysoko postavený manažér Deripaskovho impéria Basic Element, no figuroval tam napríklad aj Deripaskov hovorca, Georgy Oganov. Ten podozrivo a expresne rýchlo získal trvalý pobyt na Slovensku v roku 2009. Medzi menami konateľov je zas Deripaskov bratranec.

 "Ak sú aj ďalšie indície, že môže určitý majetok v skutočnosti patriť niekomu, kto je na sankčnom zozname, tak je potrebné spolupracovať s OČTK a hľadať, či sa dá nájsť prepojenie," vyjadril sa advokát Radovan Pala. S firmou Slavrealty sa TV JOJ skontaktovať nepodarilo. V centre mesta má len schránku. Na tej istej adrese má ale reálnu kanceláriu aj právnik, ktorý v štruktúre firmy figuroval v minulosti.

Oleg Deripaska má podiel aj v stavebnej firme STRABAG, ktorá podľa ICJK získava z verejných zákaziek na Slovensku miliardy. Práve podľa neho vláda pomenovala aj zákon, ktorý umožňuje zo štátnych tendrov, vylúčiť firmy z nepriateľských krajín. Vznikol tu ale paradox. "Je to firma, ktorá sídli v Rakúsku a teda sa jej táto novela, aj keď bola verejne prezentovaná ako lex Deripaska, v skutočnosti STRABAGU a Deripasku vôbec netýka," vysvetlil Madleňák. "Určite by bolo potrebné, centralizovať informácie, určite by bolo potrebné vytvoriť orgány s jasnou zodpovednosťou a mať jasné postupy. Ak bude prístup slovenských orgánov, pri vymáhaní sankcií laxný, tak sa dá predpokladať, že to bude známe o Slovensku," dodal Pala.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy