Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
O pacientov sa nebude mať kto starať, ak štát do zdravotníctva neinvestuje viac peňazí
Zdielať na

O pacientov sa nebude mať kto starať, ak štát do zdravotníctva neinvestuje viac peňazí

BRATISLAVA / Asociácia zamestnávateľských zväzov upozorňuje na to, že čoraz viac hrozí odliv sestier a lekárov, ktorým sa vďaka nízkym platbám od poisťovní neoplatí prevádzkovať ekonomicky neudržateľné ambulancie. Odborári preto po rokovaniach s ministerstvom zdravotníctva žiadajú, aby zasiahol premiér, ktorému poslali otvorený list.

"Čo sa týka Asociácie nemocníc Slovenska, ak sa nedohodneme do konca apríla, tak my budeme musieť vypovedať zmluvy a potom je trojmesačné dohadovacie konanie a o tri mesiace budeme musieť pristúpiť na tú neodkladnú zdravotnú starostlivosť," povedal viceprezident Asociácie nemocníc a AZZZ pre zdravotníctvo Igor Pramuk. 

Odborári tvrdia, že v rokovaniach s poisťovňami sú na mŕtvom bode. Ich náklady ktoré ovplyvnil rast cien, energií či samotná inflácia nezohľadňuje to, čo im preplácajú poisťovne. "Len pre porovnanie, kým v roku 2014 bola platba za poistenca štátu v Česku aj na Slovensku približne rovnaká teda v sume 34€ na osobu, dnes táto platba poklesla a v Česku je už na úrovni 80€," uviedla hovorkyňa UNION Beáta Dupaľová. 

Veľmi zjednodušene povedané ak by štát dorovnal sumu za poistenca napr. na úroveň ČR, do všetkých poisťovní by sa nalialo viac peňazí a tie by následne mohli pristúpiť aj k vyšším platbám pre zdravotnícke organizácie. "Nízke platby od poisťovní, neumožňujú ambulanciám, ktoré sú neštátnymi zariadeniami, získať alebo udržať sestry. Rovnako súčasné podmienky nedokážu motivovať lekárov v dôchodkovom veku, aby ďalej prevádzkovali ekonomicky neudržateľnú ambulanciu. Následkom toho budú musieť pacienti mesiace čakať na vyšetrenia u špecialistu a problémy sa budú stupňovať aj v primárnej starostlivosti," uviedlo Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR. 

Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že aktuálne nastavené dofinancovanie je nastavené správne a dostatočne. "Do systému verejného zdravotného poistenia prichádza postupne 365 mil. eur navyše," povedala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. "V tých 365 mil. je 120 mil., ktoré ide do tzv. základného imania VšZP," uviedol Pramuk. "A k tomu prísľub ďalších 40 mil. €, ktoré okrem toho dostala, na úkor poistencov ostatných dvoch zdravotných poisťovní," povedal Branislav Cehlárik, Dôvera. "Výrazom našej frustrácie je to, že oslovujeme už pána premiéra aby sa na to pozrel," dodal Pramuk. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy