Zatiahnuté
24°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Zbraňová amnestia si dá repete
Zdielať na

Zbraňová amnestia si dá repete

Zdroj: Allan Chatto/ilustračné

Druhé kolo zbraňovej amnestie má už zelenú

Od 1. novembra 2009 do 31. mája budúceho roka tak nebude za dobrovoľné odovzdanie nelegálne držanej zbrane alebo streliva hroziť stíhanie za nedovolené ozbrojovanie. Poslanci totiž 130 hlasmi prelomili veto hlavy štátu, ktorý vládny návrh novely zákona o strelných zbraniach a strelive vrátil do parlamentu na prerokovanie.

Prezidentovi sa okrem iného totiž nepozdávalo aj to, že zbraň či strelivo môžu podľa novely prepadnúť do vlastníctva štátu bez primeranej náhrady pôvodnému majiteľovi. Ako dnes informovala prezidentská kancelária, poslanci zásadné pripomienky najvyššieho ústavného činiteľa neakceptovali.

Schválený návrh novely zavádza 2. kolo tzv. zbraňovej amnestie, ktoré má trvať od 1. novembra 2009 do 31. mája 2010. Za dobrovoľné odovzdanie nelegálne držanej zbrane alebo streliva počas tohto obdobia nebude hroziť stíhanie za nedovolené ozbrojovanie.

Podľa rezortu vnútra by sa tým mal znížiť počet nelegálne držaných zbraní a streliva a uľahčiť identifikácia zbraní, ktoré mohli byť použité v súvislosti s páchaním trestnej činnosti.

Pri prvej zbraňovej amnestii v SR v rokoch 2005-2006 občania odovzdali celkovo 3490 zbraní. Tento inštitút je úspešný aj v Českej republike, kde sa osvedčil už trikrát.

Odovzdaná zbraň sa podľa novely bude musieť najskôr podrobiť skúmaniu, či ňou nebol spáchaný trestný čin. Ak sa potvrdí, že zbraň nebola použitá pri trestnej činnosti, ten, kto ju odovzdal, bude môcť požiadať o jej zaevidovanie.

Žiadosť bude možné podať na ktoromkoľvek policajnom útvare. Ak o zaevidovanie nepožiada, zbraň sa stane vlastníctvom štátu. Požiadať o zlegalizovanie zbrane bude možné do dvoch mesiacov od oznámenia výsledku expertízy.

Novela zákona o zbraniach a strelive takisto reaguje na nález Ústavného súdu SR o protiústavnosti niektorých ustanovení zákona. Ruší napríklad osobitnú komisiu na posúdenie bezúhonnosti a spoľahlivosti a definuje konkrétne trestné činy, ktoré majú za následok stratu bezúhonnosti pre vydanie zbrojného preukazu alebo licencie.

Zdielať na

Najčítanejšie správy