Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zdravotné pracoviská pre utečencov
Zdielať na

Zdravotné pracoviská pre utečencov

BRATISLAVA / Na žiadosť ministra zdravotníctva sa v najbližších dňoch otvoria v piatich krajoch špecializované zdravotné pracoviská pre vojnových utečencov. Cieľom je odbremeniť naše urgentné príjmy od náporu ukrajinských pacientov. V nových ambulanciách ich vyšetria, predpíšu im lieky, alebo ich pošlú k špecialistovi, či v prípade potreby aj hospitalizujú. Odbremeniť ambulantný sektor v hlavnom meste sa pokúša tiež bratislavský samosprávny kraj, zriadením dvoch nových ambulancii v bratislavskej mestskej časti Petržalka.

V pondelok, 11. apríla, sa otváralo špecializované zdravotné pracovisko v Bratislave. Vojnoví utečenci ho nájdu ľahko nakoľko je označené v ukrajinskom jazyku aj farbách. "Otvárame na dvoch pracoviskách, na Kramároch a tiež na Antolskej. Bude tu lekár, sestra a tlmočník," informoval zástupca riaditeľa UNB, lekár Igor Bartl. Otvorené budú denné v čase od ôsmej do štrnástej hodiny.

"My sme za mesiac marec vyšetrili 360 ukrajinských pacientov a hospitalizovali 50 ľudí, vieme, čo potrebujú najviac - predpísanie receptov, pretože utekali so zásobami liekov, ale dochádzajú im. A potom sú aj akútne veci na hospitalizáciu - tu dostanú všetko," povedal lekár Igor Bartl.

Bude ich viac

Takéto kontaktné centrá v priebehu nasledujúcich dní zriadia aj iné mestá. "Okrem Bratislavy to bude aj v priebehu tohto a nasledujúceho týždňa v Banskej Bystrici, v Prešove, v Žiline a v Košiciach, tam už ale fungujú takto dlhšie," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Aj priestory, ktoré sa v bratislavskej mestskej časti Petržalka roky nevyužívali sa v týchto dňoch už rekonštruujú. Vzniknú tu dve ambulancie. "Ambulancia všeobecného lekára a ambulancia pediatra. Mne volali lekári, že jednoducho ten nápor nových pacientov už nezvládnu, takže museli sme niečo vymyslieť. Fungovať budeme v nábehovo pilotnej fáze, tak uvidíme," vyjadril sa lekár Tomáš Szalay.

Všetky informácie o ordinačných hodinách, objednávaní sú dostupné na webových stránkach ministerstva zdravotníctva, bratislavského samosprávneho kraja aj univerzitnej nemocnici.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy