Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Lepšia dostupnosť inovatívnych liekov sa stane realitou. Pomôže najmä onkologickým pacientom
Zdielať na

Lepšia dostupnosť inovatívnych liekov sa stane realitou. Pomôže najmä onkologickým pacientom

SLOVENSKO / Deväť rokov trvá, kým sa od svojho schválenia liekovou agentúrou, dostane inovatívny liek k chorému Slovákovi. Rovnaký liek dostane napríklad Nemec za 4 mesiace. Slovensko malo zlý zákon. Takéto lieky sú schvaľované len niektorým pacientom na tzv. výnimky, alebo si za ne musia, aby prežili, obrovské sumy platiť sami. Všetko by sa malo zlepšiť.

Renátu rakovina nezlomila, hoci sa stále úplne nevyliečila. Na kolená ju dostalo čosi iné. Posledný liek, ktorý jej mohol zachrániť život, jej poisťovňa odmietla preplatiť už dvakrát. Podobných príbehov nešťastných pacientov odvysielala TV JOJ desiatky. Mnohé inovatívne lieky, ktoré sú v ostatnej Európe samozrejmosťou, u nás pacient dostane len na výnimku. Ak mu poisťovňa liečbu neschváli, môže si ju platiť sám. Tieto lieky sú ale extrémne drahé. "Ľudia predávajú domy, majetky, lieky prestávajú byť prístupné a vytvorilo to zaostávanie," vyjadrila sa Jana Pifflová Španková, prezidentka pacientskej organizácie NIE RAKOVINE.

Vláda prijala nový zákon 

Rozhodovanie o liečbe prejde priamo pod ministerstvo. To bude tiež rokovať priamo s farmaceutickými firmami. Na zmenu sa čakalo zhruba desať rokov. "My vidíme, že lieky chýbajú, toto je skvelá správa pre pacientov, že konečne je vytvorený priestor, aby drvivá väčšina terapií, ktoré existujú, mohli vstúpiť do systému," vysvetlil štátny tajomník Ministerstva zdravotníctva SR, Róbert Babeľa. "Pacientom prinesie lepšiu dostupnosť liečby," dodala Mária Lévyová z Asociácie pre ochranu práv pacienta. "Je to významný krok. Vážime si, že vláda mala odvahu ho otvoriť," skonštatovala Jana Pifflová Španková. 

Pomôcť by mal najmä onkologickým pacientom

Naši onkológovia sa už nemôžu často pri ich liečbe, držať doporučených postupov vo svete, pretože nové lieky jednoducho nemajú. Podľa medzinárodnej agentúry Iqvia, čaká Slovák na nový liek od registrácie až po úhradu v priemere 3 400 až 5 700 dní. Nemec len 4 mesiace. "Zaostávanie 10 až 13 rokov za modernou onkológiou, máme vďaka tomu aj veľmi zlé úmrtnosti," dodala Jana Pifflová Španková. Zaostávame dokonca aj za balkánskymi krajinami. Pacientské organizácie sú za zákon vďačné. Tvrdia ale, že ľudom ide o čas, no nové lieky tu tak skoro nebudú. "Máme informácie, že to bude budúci rok 2023," vysvetlila Jana Pifflová Španková. Zákon musí ešte prejsť parlamentom, ak ho ten schváli, bude platiť od 1. augusta.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy