Polojasno
21°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Na východe nepredlžujú zmluvy pre výhodnejšie zamestnanie Ukrajincov
Zdielať na

Na východe nepredlžujú zmluvy pre výhodnejšie zamestnanie Ukrajincov

BRATISLAVA / Kým na jednej strane pribúdajú dobré správy, že sa vojnovým utečencom darí na Slovensku zamestnať, druhou stranou mince sú obavy, že niektorí zamestnávatelia začnú situáciu zneužívať. Minister práce Krajniak avizoval, že akékoľvek náznaky dumpingu ceny práce na úkor Slovákov, či ich prepúšťanie pre utečencov, budú prísne sledovať. V niektorých regiónoch sa tak vraj už deje. Problémom je dokázať to.

Ministerstvo hovorí o tisíckach pracovných miesta, ktoré vieme poskytnúť utečencom. Sú to miesta, ktoré boli neobsadené dlhodobo a Slováci o ne nemali záujem. Pre TV JOJ ale v 24 podcaste Eva Marková zo združenia Jeden rodič hovorí, že z východu majú hlásenia, ako ľuďom nepredlžujú zmluvy práve pre výhodnejšie zamestnanie Ukrajincov. "Máme informácie z regiónov, kde sa porušuje zákonník práce, kde ľuďom nie sú predĺžené pracovné zmluvy," uviedla Eva Marková. 

Za polovicu výplaty

Jednou z takých má byť pani Mirka z východného Slovenska, matka samoživiteľka s viacerými deťmi. O tom, že jej zamestnávateľ pracovnú zmluvu nepredĺži sa dozvedela takmer zo dňa na deň. "Nie je to ľahké prísť z minúty na minútu o prácu a žiješ v podnájme. Prídeš domov a čo ďalej," povedala nezamestnaná Mirka. Vo firme pritom pracovala niekoľko mesiacov, a nakoniec jej bolo oznámené, že vraj jej zmluvu nepredĺžia pre nespokojnosť s výkonom. "Bolo mi povedané dva týždne pred končením pracovnej zmluvy, že mi to bude predĺžené. Keď sme sa stretli osobne povedali, že zmluva nebude predĺžená. Oni radšej príjmu Ukrajincov," povedala Mirka. Takéto informácie priamo z terénu vraj nie sú úplne zriedkavé - ministerstvo ale tvrdí, že situáciu a zamestnávanie odídencov kontroluje a zatiaľ podobné hlásenia neevidujú. "Rodičov posielame na inšpektorát práce, pretože sa presne deje dumping, že matka, ktorá poberala 1 300 na východnom Slovensku tak jej povedali, že Ukrajinci budú pracovať za 600 eur," informovala Eva Marková v 24 podcaste. 

Na Slovensku sú desaťtisíce voľných miest, ktoré Slováci nechcú

"A práve preto to robíme takto podrobne, deň po dni, aby sme vyhodnocovali, či sa nedeje vytláčanie našich z práce na úkor Ukrajincov. Nedeje sa to," vyjadril sa minister práce, rodiny a sociálnych vecí Milan Krajniak. Podľa zamestnávateľov, ak k niečomu takému dôjde, pôjde zrejme o zlyhanie jednotlivcov. V zásade majú skôr opačný problém. "Na Slovensku dnes zamestnávatelia nevedia obsadiť viac ako 76 tisíc pracovných miest, a práve to predstavuje veľký potenciál pre zamestnanie kvalifikovaných pracovníkov z Ukrajiny," reagoval tajomník RÚZ, Martin Hošták

Súvisiace články