Skoro jasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Vláda chce pomôcť ľuďom v núdzi, ktorých sa najviac dotýka zdražovanie. Peniaze ale doteraz nenašla
Zdielať na

Vláda chce pomôcť ľuďom v núdzi, ktorých sa najviac dotýka zdražovanie. Peniaze ale doteraz nenašla

SLOVENSKO / Ani dlhé nočné rokovanie koaličnej rady nedalo definitívnu odpoveď na otázku, ako pomôže štát ľuďom ohrozeným skupinám obyvateľstva. Podľa ministra práce na to vyčlenia viac než 50 miliónov eur, za čo sa na neho zniesla kritika opozície, že už to dávno malo byť a vláda má vraj peňazí dosť. Prekvapivo mlčí zamračený minister financií Igor Matovič.

Či je dôvodom mrákot debata o ďalších výdavkoch zo štátnej kasy sme sa zatiaľ od Igora Matoviča nedozvedeli. Po týždňoch zahmleivania, ale už aspoň vieme, že príde jednorazová pomoc pre skupiny, akými sú ľudia v hmotnej núdzi, rodiny s nezaopatrenými deťmi, dôchodci s nízkym príjmom, ale i opatrovatelia, či asistenti. Podľa Krajniaka sa pomoc v niektorých momentoch môže prekrývať. Mala by ľuďom kompenzovať nárast cien do jesene.

"Napríklad je rodina v hmotnej núdzi a súčasne má aj deti, tam sa tá pomoc prekrýva. Je dôchodca ale stará sa aj o nezaopatrené dieťa, aj tam sa to prekrýva," hovorí minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). 

Konkrétne sumy a čísla nechcel minister práce prezradiť. Aj jeho koaliční kolegovia ale očakávajú, že po mesiacoch čakania sa dozvieme odpovede tento týždeň. "Tie alternatívy si myslím, že sú dobré je potrebné sa dohodnúť už len na nejakých detailoch a následne to schváliť," hovorí vicepremiérka pre investície a informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí). "Ešte je len streda, tento týždeň to oznámime. Koaličná rada bude zasadať a zasadala aj včera," hovorí minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). 

Po štyroch mesiacoch poznáme teda už aspoň rámec pomoci pre ľudí, ešte v stredu, 6. apríla, ale opäť zasadá koaličná rada, aby bolo zrejme odkiaľ a koľko peňazí na to vyčlenia. Takéto naťahovanie času je podľa opozície škandalózne, nehovoriac o nízkej sume, ktorá sa v úvode spomínala. "Iné krajiny poskytujú miliardy a slovenská vláda povie, že ide dať 50 miliónov na pomoc ľudom. To je absurdné, a to je škandál," hovorí poslanec Ladislav Kamenický (Smer-SD). 

"Tak teda on, keď zo svojimi kumpánmi nekradne, tak má ešte 3 miliardy navyše, ako bývalé vlády podľa logiky Igora Matoviča," hovorí predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini. 

Odkiaľ sa vezmú peniaze zatiaľ ešte nie je úplne zrejmé, isté ale je, že na rozdávanie z vlastnej kasy priestor nevidia ani ostatní ministri. "Že by sme mali ešte viac peňazí brať z rezortu obrany je, povedal by som, nie len naivné, ale aj nezodpovedné," hovorí minister obrany Jaroslav Naď. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy