Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Utečenecký tábor v Humennom funguje ako dokonalý stroj. Ukrajinci na jednom mieste dostanú bývanie aj prácu
Zdielať na

Utečenecký tábor v Humennom funguje ako dokonalý stroj. Ukrajinci na jednom mieste dostanú bývanie aj prácu

HUMENNÉ / Na začiatku to bolo iba 80 nafúknutých stanov, po vyše mesiaci tábor núdzového bývania v Humennom funguje ako dokonalý stroj. Hasiči, zdravotníci aj dobrovoľníci sú v nasadení nepretržite a tábor neustále vylepšujú. Ľudia z Ukrajiny, ktorí utekajú pred vojnou, si tam vďaka iniciatíve Kto pomôže Ukrajine vedia na jednom mieste vybaviť ubytovanie aj prácu.

​Od začiatku vojny na Ukrajine našlo v stanovom tábore v Humennom útočisko vyše 1 900 utečencov, z toho viac ako tisícka detí. Modul núdzového bývania postavili v areáli záchrannej brigády hneď na druhý deň po ruskej invázii na Ukrajinu. Kapacitu v stanoch postupne rozšírili už na 300 miest. Pribudla kaplnka a hasiči vyriešili aj to, ako deti zabaviť počas nepriaznivého počasia. 

"Dostali sme od dobrých ľudí zo Slovenska projektor a plátno a popoludní premietame rozprávky. Určite sa nudia v tých stanoch, keď nemajú hračky alebo mobily, tak ako naše slovenské deti, tak snažíme sa im spríjemniť ten deň," povedal veliteľ Modulu núdzového bývania HaZZ SR Sergej Savin. Výhodou stanového tábora je jeho umiestnenie v prírode na voľnom priestranstve. Deti si majú kde zabehať, voziť sa na kolobežkách aj hrať futbal. Komplikácie spôsoboval dážď a blato. "Ako vidíte, všade sme museli rozmiestniť tieto umelé podlážky, aby ľudia nechodili po blate. Ku každému stanu vedie taká cestička, aby si nenosili blato do stanov," uviedol Savin. 

Ľudia z Ukrajiny na jednom mieste nenájdu len dočasné útočisko. Dobrovoľníci im pomáhajú s ubytovaním aj s prácou. "Prvý krok je to, že sa pýtame, či chcú ostať na Slovensku, tak ich registrujeme do formulárov na stránke Kto pomôže Ukrajine.sk," povedala Jana Ulipová z iniciatívy Kto pomôže Ukrajine. Následne zisťujú, či potrebujú sociálnu alebo zdravotnú pomoc, pomáhajú im s umiestňovaním detí do škôl a škôlok.

"Chcem upozorniť, že ak si hľadajú prácu, tak aby nešli po vlastnej osi ale cez organizácie, lebo stalo sa nám aj to, že došli napríklad do Trnavy a tam zistili, že práca nie je a ubytovateľ chce od nich 500 eur navyše," uviedla Ulipová. Niektorí ľudia strávili v tábore už vyše 10 dní, iným sa podarilo nájsť ubytovanie aj prácu do dvoch hodín. "Oni sú veľmi vďační, veľmi skromní a vo väčšine prípadov veľmi dobre spolupracujú," dodala Ulipová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy