Zatiahnuté
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
20-ročného Ukrajinca, ktorý minulý rok napadol bežkyňu, nemajú kam vyhostiť. Požiadal o azyl
Zdielať na

20-ročného Ukrajinca, ktorý minulý rok napadol bežkyňu, nemajú kam vyhostiť. Požiadal o azyl

NITRA / Mladík z Ukrajiny, ktorý v Nitre napadol bežkyňu a súd ho z našej krajiny vyhostil, je stále na Slovensku. Požiadal totiž o azyl, o ktorom teraz rozhodujú úrady. 20-ročný mladík vlani v auguste brutálne dobil 55-ročnú ženu pri rieke Nitra.

Po mesiacoch strávených vo väzbe sa 20-ročný muž k činu priznal a postavil sa pred súd. Dostal 7 mesačný trest, ktorý si odpykal a zároveň mal byť vyhostený z našej krajiny na 7 rokov. "Povinnosťou súdu je upovedomiť cudzineckú políciu, že takýto trest bol uložený," povedala hovorkyňa súdu Lena Kiradžiev. 

Skôr, ako došlo k samotnému vyhosteniu prišla vojna na Ukrajine. Mladík tak chce zostať na Slovensku. O azyl požiadal pred dvomi týždňami. "Oddelenie cudzineckej polície rozhodlo, že osoba bude zaistená a umiestnená na útvare policajného zaistenia pre cudzincov," uviedla hovorkyňa PPZ SR Denisa Bárdyová. "Predmetná vec bola konzultovaná ministerstvom spravodlivosti a odsúdený má v momentálnej situácii možnosť požiadať o dočasné útočisko," povedala Lena Kiradžiev. 

​O všetkom by mal rozhodnúť migračný úrad. Ten sa ku konkrétnej osobe nevyjadruje. Vo všeobecnosti však posudzujú v takýchto prípadoch aj bezpečnostné riziko. "V prípade ak sa preukáže, že žiadateľ môže predstavovať nebezpečenstvo pre spoločnosť, alebo bezpečnosť môže byť žiadosť zamietnutá," uviedla hovorkyňa ministerstva vnútra Michaela Paulenová. 

​Mladík zaútočil od chrbta na nič netušiacu 55-ročnú ženu, ktorá si bola zabehať. Zo zranení sa liečila niekoľko týždňov. V parku ju zatiahol do kríkov a brutálne dobil. "Poškodená naňho kričala, aby ju nebil, na čo ju obvinený schytil obidvoma rukami pod krk a začal ju škrtiť," uvádza sa v rozsudku zo súdu. O tom či dostane útočník na Slovensku azyl by úrady mali rozhodnúť do polovice júna.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy