Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Na rýchly návrat domov to nevyzerá. Mnohé Ukrajinky sa už intenzívne učia slovenčinu
Zdielať na

Na rýchly návrat domov to nevyzerá. Mnohé Ukrajinky sa už intenzívne učia slovenčinu

BRATISLAVA / Mnohé ženy utekajúce z Ukrajiny sú vďačné za každú prácu, ale najradšej by pracovali v odbore, ktorý vyštudovali. Aj preto sa dennodenne učia slovenské slovíčka a absolvujú kurzy. Napríklad na jazykovej škole na Palisádach v Bratislave, kde bratislavská župa umožnila vojnovým utečencom bezplatne študovať.

"V triede sú len ženy a deti. Väčšina z nich hovorí, že ak sa to skončí, vrátia sa domov," povedala lektorka slovenčiny Maja Vrábelová. Ľudmilin muž je chirurg, ktorý aj teraz ošetruje zranených v Kyjeve. "Mám tam veľmi dobrú prácu, byt, auto, je tam celý môj život. Do Bratislavy sme prišli bez vecí, nemali sme ani doklady," povedala Ľudmila. Ona s dcérou sa tam raz chce vrátiť, no kým bude vojna, bude tu a chce sa tu živiť vlastnou prácou. Na to ale potrebuje vedieť dobre náš jazyk. "Chcela by som aj tu pracovať ako lekárka, pretože neviem, kedy sa vojna skončí. Mám špecializáciu, som kardiologička," uviedla Ľudmila. 

Naučiť sa slovenčinu sa tu každý jeden snaží tak rýchlo, ako sa len dá. Kvôli škole aj práci. "Nič sa nedá naučiť rýchlo, ale do júna by mali vedieť základy," povedala Vrábelová. Tatianin syn vraj v škole rozumie asi polovicu, zatiaľ ale nevie slovensky rozprávať. "Je to veľmi pekné zo strany Slovenska, že ponúka takúto možnosť. My sme veľmi vďační," uviedla Tatiana. "Momentálne máme 150 žiakov a stále sme neuspokojili záujem každého, kto by chcel študovať," povedal Peter Gschweng, Jazykový školy, Palisády. 

Najväčší problém nie je s azbukou, skôr so správnou výslovnosťou a akcentom. Lektorka ich neučí len jazyk, pomáha im aj vybavovať dokumenty a zháňa pre nich informácie, ku ktorým sa nevedia dostať. "Niektoré ženy nemajú ubytovanie a mnohé bývajú v telocvični," uviedla Vrábelová. Všetci veria, že aj tento kurz im pomôže žiť tu tak, ako žili vo svojej vlasti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy