Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Bývalý vojak chce ísť pomáhať na Ukrajinu. Na Slovensku je služba v cudzej armáde trestným činom
Zdielať na

Bývalý vojak chce ísť pomáhať na Ukrajinu. Na Slovensku je služba v cudzej armáde trestným činom

SLOVENSKO / Nedokážem sa pozerať na smutné zábery matiek a detí. To sú slová bývalého vojaka, ktorý chce pomáhať ukrajinskej armáde. O vstup do nej požiadal oficiálnou cestou. Do redakcie sa nám ozval po odvysielaní príspevku o občianskom združení na Ukrajine s tým, že aj on by chcel poskytovať humanitárnu pomoc.

Myšlienka, že by chcel prispieť svojou pomocou mu skrsla v momente, keď sa dozvedel, čo sa na Ukrajine deje. No presvedčenie nabral, keď si vypočul príhovor prezidenta Zelenského. "Povedal, Európania poďte nám pomôcť brániť Ukrajinu. Vtedy to bolo prvé - áno, povedal som si sám sebe áno. Bolo to také emocionálne rozhodnutie," povedal bývalý vojak. 

Začal premýšľať nad tým, akoby vedel pomôcť. Uvedomoval si, že je to obrovské riziko a čo všetko sa môže stať v prípade, ak by sa mu na Ukrajinu podarilo dostať. Zavolal na ukrajinskú ambasádu, na ktorú nasledujúci deň aj prišiel. "Tam sa ma spýtali, že či chcem ísť na Ukrajinu bojovať. Tak som povedal, že nie - chcem ísť pomáhať ukrajinskej armáde a to sú dve rozdielne veci," uviedol bývalý vojak. 

No nič sa nedialo. Služba v cudzej armáde je na Slovensku trestný čin, preto mu nevedeli pomôcť. Jediná cesta je poslať oficiálnu žiadosť. "Keby som sa tam dostal, rád by som tam figuroval ako človek, ktorý bude pomáhať. Humanitárne. Vyhrabávať ľudí z trosiek, rozvážať humanitárnu pomoc nákladnými autami, tie konvoje sú ostreľované je to nebezpečná práca," povedal. Do redakcie televízie JOJ sa ozval s prosbou o kontakt, keď videl našu reportáž o tom, ako mladí Ukrajinci spojili sily a humanitárne pomáhajú ukrajinským vojakom. "Celý proces je zdĺhavý. Podľa zákona platí, že občan, ktorý chce bojovať v cudzej armáde, sa musí obrátiť s 90-dňovým predstihom. Začína sa to na okresnom úrade, následne žiadosť prechádza cez ministerstvá zahraničných vecí a obrany, až potom sa dostane na stôl k hlave štátu," povedal hovorca prezidentky SR Martin Strižinec. 

Bývalý vojak rozmýšľal aj nad tým, že by oficiálny postup obišiel. No nakoniec sa spolu s Glebom dohodli, že im pomôže ako vie aspoň zo Slovenska. "Vďaka tomu kontaktu, čo ste mi poskytli sme vo Zvolene našli vesty a teraz ich budeme kupovať pre našich vojakov," povedal člen diplomatického štábu v Kyjeve Gleb Fishchenko. Do prezidentskej kancelárie sa zatiaľ nedostala žiadna žiadosť. Hlava štátu má žiadosti v rukách až ako posledná. Aby sa celý proces urýchlil, bola by potrebná zmena v legislatíve.

Súvisiace články