Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ekonomická situácia: Prognózy odborníkov musia neustále reagovať na nové prekážky a neveštia nič dobré
Zdielať na

Ekonomická situácia: Prognózy odborníkov musia neustále reagovať na nové prekážky a neveštia nič dobré

SLOVENSKO / Čo platí dnes, nemusí platiť zajtra. Popri politickej a bezpečnostnej situácii sa veľmi rýchlo mení aj tá ekonomická. Prognózy odborníkov reagujú na nové prekážky a neveštia nič dobré. Naša ekonomika by podľa Národnej banky SR, mala naďalej rásť, žiaľ, oveľa pomalšie ako inflácia.

Kto čakal, že po dvoch rokoch útrap s COVIDOM-19 sa vrátia lepšie časy, musí byť aktuálnym vývojom určite sklamaný. “Európska aj svetová ekonomika bude v nasledujúcich mesiacoch naďalej trpieť dopadmi vojnového konfliktu na Ukrajine," hovorí analytička 365 Bank Jana Glasová. 

Tento fakt sa, okrem iného, odrazí na spomalení ekonomického rastu. Národná banka v tejto súvislosti počíta s tromi scenármi - bez vojny, s miernymi následkami a s dramatickým scenárom. “Ak by sme zažili ten horší, dramatický scenár, by sa ekonomický rast v budúcom roku mohol aj zastaviť," tvrdí guvernér NBS Peter Kažimír. 

Naopak, zdražovanie bude pokračovať a vietor v našich peňaženkách môže nabrať silu víchrice. “Podľa toho, ktorý scenár sa naplní, na úroveň 10-14 %," hovorí Kažimír. “Gro tej inflácie budú tvoriť energetické komodity a potraviny," tvrdí viceguvernér NBS Ľudovít Ódor. “Pod zdražovanie potravín sa podpisuje najmä drahšia ropa a benzín, čo zvyšuje prepravné náklady, ale aj rastúce ceny obilnín," hovorí Glasová. 

Vojna na Ukrajine postavila na hlavu viacero ekonomických zvyklostí a vyhnala ceny na úrovne, ktoré sme tu dlhé roky nemali. Vzhľadom na rýchlo sa meniacu situáciu je preto ťažké predpovedať vývoj, čo i len na deň dopredu. “Čo ste mali informáciu pred piatimi minútami, je už veľmi stará informácia," tvrdí Ódor. 

Aj v NBS si však uvedomujú, že robiť v súčasnej situácii akékoľvek prognózy, je ako hľadať pravdu vo vešteckej guli. “To, v čom žijeme už tretí rok, je také jedno prognostické peklo," tvrdí Kažimír. 

Už teraz vieme, že cena za ruskú inváziu na Ukrajinu bude vysoká aj pre nás. “Následky vojny by mohli Slovensko stáť niekde medzi 4-7 mld. eur," hovorí Kažimír. Bez ohľadu na neustále sa meniace čísla, tak máme jedinú istotu a tou je, že bude ako nebolo. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy