Skoro jasno
22°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
V Bardejove sa stovky veriacich pripojili k výzve pápeža Františka. So sviečkami sa modlili za mier na Ukrajine
Zdielať na

V Bardejove sa stovky veriacich pripojili k výzve pápeža Františka. So sviečkami sa modlili za mier na Ukrajine

BARDEJOV / Bardejovské Radničné námestie, 25. marca zaplnili stovky veriacich ľudí, so sviečkami v rukách. V dlhom zástupe, v historickom centre mesta, sa modlili za mier na Ukrajine i vo svete. Najviac mysleli na tých, ktorí pre vojnu museli opustiť svoje domovy a rodnú krajinu.

Z baziliky sa na Radničné námestie v Bardejove vybralo asi 500 ľudí so sviečkami v rukách. "Prišla som sa modliť za pokoj na svete a na Ukrajine," vysvetlila účastníčka pochodu. Po Krížovej ceste, ktorá je predzvesťou Veľkej Noci, sa po omši ľudia so sviečkami vybrali do mesta, aby sa pripojili k výzve pápeža Františka, ktorý vyzval na zasvätenie Ukrajiny a Ruska.

Kaplán na ukrajinskej hranici

"Nech Tvoje materinské objatie uteší tých, ktorí museli opustiť svoje domovy a svoju krajinu," kázal kaplán bardejovskej farnosti svätého Egídia, Peter Jano. On sám strávil niekoľko dní na ukrajinskej hranici, kde zažil aj mamičku, ktorá prišla na hranicu s päťdňovým dieťatkom. Utekali z Charkova. "Tri dni vlastne cestovali, bolo to teda dieťa vojny. Rodina utekala a pripomenula mi udalosť, kedy svätá rodina utekala pred Herodesom do Egypta," opísal. "Modlitby sú podľa mňa dosť dôležité, lebo menia ľudské srdce a celý konflikt je o ľudskom srdci. Pokoj nemôže byť, keď nebude pokoj v ľudskom srdci, z toho to začína," vyjadril sa účastník pochodu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy