Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Distribútori zdravotníckych pomôcok majú problém: Od apríla nemusí byť na Slovensku ani dostatok vozíkov
Zdielať na

Distribútori zdravotníckych pomôcok majú problém: Od apríla nemusí byť na Slovensku ani dostatok vozíkov

SLOVENSKO / Zohnať slepeckú palicu môže byť od apríla na Slovensku problém. Zahraničný výrobca totiž musel zvýšiť jej cenu, vzhľadom na zdražovanie hliníka, energií i dopravy. Pre slovenských distribútorov zdravotníckych pomôcok je to problém. Podobný scenár čakajú aj pri barlách, vozíkoch či napríklad zdravotníckych pančuchách a anatomických vankúšoch. Ministerstvo zdravotníctva na to upozornili, no zatiaľ odpoveď nedostali.

"My sme napríklad niektoré výrobky tento rok úplne zastavili pre slovenský trh. Čiže či sú to podpazušné barle, toaletné kreslá," hovorí výrobca zdravotníckych pomôcok a potrieb, Igor Vlk.

Zdravotnícke pomôcky a potreby, ktoré vyrábajú aktuálne totiž na slovenskom trhu už nevedia uplatniť. "Úhrada zdravotnej poisťovne je tak minimálna, že to máte ani nie na materiál," priblížil Vlk.

Táto firma nie je jediná, ktorá dlhodobo upozorňuje, že zastropované ceny sú pre nich pri aktuálnom zdražovaní veľký problém. Prvého marca o tom rokovali s ministerstvom zdravotníctva.

"Do piatka, štvrtého, mali sme dať  návrh cien, aké by sme potrebovali akceptovať od ministerstva zdravotníctva. Úlohu sme splnili, bohužiaľ neprišla ani žiadna odpoveď, ani mailom, ani telefonicky," povedala konateľka spoločnosti na dovoz a distribúciu zdravotníckych pomôcok, Zlatica Balážová.

"Týždeň už je nejaká doba, aby sme aspoň nejakú reakciu mali. Naša situácia je fakt patová," uviedol Ján Šlahor, konateľ spoločnosti na dovoz a distribúciu zdravotníckych pomôcok.

Presne 22 dní teda čakajú dovozcovia a výrobcovia zdravotníckych pomôcok na odpoveď od ministerstva zdravotníctva. S istou dávkou irónie by sa dalo povedať, čo je to oproti 28 rokom, odkedy sa s týmto problémom nič nerobilo.

Regulácia cien pomôcok na Slovensku tak distribútorov a výrobcov napríklad invalidného vozíka či anatomického vankúša aktuálne ženie do situácie, že by ich mali predávať za menej než za koľko ich vyrobili či kúpili. Ministerstvo tvrdí, že zmenu prinesie pripravovaný zákon 363.

"V rámci medzirezortného pripomienkového konania prebehlo niekoľko stretnutí. Či už s výrobcami, alebo distribútormi či už liekov alebo zdravotníckych pomôcok. My sme väčšinu pripomienok samozrejme akceptovali, alebo sme našli kompromisné riešenie," tvrdí minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

"Neviem teda, s kým sa na ministerstve zdravotníctva stretli, keďže my ako distribútori zdravotníckych pomôcok a výrobcovia zdravotníckych pomôcok, nemáme svoju stavovskú organizáciu," uviedla Zlatica Balážová.

Zákon by mal byť účinný k 1. júlu tohto roka, kedy aj vychádza zoznam zdravotníckych pomôcok s cenami a úhradami zdravotníckych poisťovní.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy