Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ľuboš Blaha už nebude môcť šíriť nepravdivé informácie o prezidentke, rozhodol o tom súd
Zdielať na

Ľuboš Blaha už nebude môcť šíriť nepravdivé informácie o prezidentke, rozhodol o tom súd

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Poslancovi Ľubošovi Blahovi nariadil okresný súd zdržať sa zverejňovania a šírenia nepravdivých tvrdení o prezidentke Zuzane Čaputovej. Informovala o tom prezidentka na svojej sociálnej sieti.

Okresný súd Bratislava I. rozhodol o tom, že Ľuboš Blaha nemôže ďalej zverejňovať tvrdenia, že prezidentka je vlastizradkyňa, agentka cudzích mocností, alebo že je ovládaná Spojenými štátmi.

"Zároveň mu súd nariadil do troch dní od doručenia rozhodnutia, odstrániť tieto tvrdenia z desiatok svojich statusov," uviedla prezidentka na svojej sociálnej sieti. Podľa prezidentky dospel súd k záveru, že Ľuboš Blaha  „tak hrubo a zároveň bez uvedenia faktického základu zasahuje do osobnostných práv prezidentky, že tu bola daná neodkladná potreba súdnej ingerencie.“

Podľa rozhodnutia súdu zároveň „výroky žalovaného, v ktorých obviňuje prezidentku z obzvlášť závažných trestných činov a iné hanlivé obvinenia, pri ktorých je evidentná snaha žalovaného o vyvolanie silných negatívnych emócii u jeho priaznivcov voči prezidentke, nie sú obhájiteľné slobodou prejavu, nakoľko v nich absentuje vecná, racionálna argumentácia, prípadne akákoľvek snaha o vysvetlenie a preukázanie tvrdených skutočností. Jeho statusy majú útočnú povahu s cieľom vyvolávať a podnecovať silné negatívne emócie.“

Podľa prezidentky podnecuje Ľuboš Blaha ľudí k nenávisti a vyhrážkam. "Dlho som váhala, či použiť prostriedky práva na svoju ochranu, keďže si nemyslím, že politický súboj sa má viesť prostredníctvom súdov a keďže ako politik mám zniesť vyššiu mieru kritiky svojej osoby. Akúkoľvek kritiku znášam zdržanlivo avšak v prípade poslanca Blahu nejde o kritiku, ale o lži a osobné urážky," napísala prezidentka.
Podľa Zuzany Čaputovej ohrozovalo jeho podnecovanie aj rodinu prezidentky. Prezidentka uviedla, že tvrdenia Blahu nevychádzajú z faktov a nedávala mu dôvod na to, aby mala znášať nenávistné statusy poslanca Blahu. "Ani ako verejne činná osoba nie som povinná znášať sústavné verejné šikanovanie a bezdôvodné verejné obviňovanie zo spáchania trestných činov. Prejavy odporcu nielenže neboli a nie sú založené na akomkoľvek pravdivom základe, ale boli a naďalej sú prezentované formou, ktorá vybočuje z pravidiel slušnosti politickej diskusie," napísala Zuzana Čaputová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy