Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Severná Kórea vystrelila balistickú raketu. Je to prvýkrát od roku 2017
Zdielať na

Severná Kórea vystrelila balistickú raketu. Je to prvýkrát od roku 2017

Archívna reportáž

SEVERNÁ KÓREA / Severná Kórea vo štvrtok, 24.3. podľa japonského ministerstva obrany do mora vystrelila najmenej jednu balistickú raketu. Informovali o tom armády susedných krajín. Bolo to už dvanáste kolo severokórejských testov zbraní v tomto roku.

Severná Kórea zo svojho východného pobrežia odpálila pravdepodobne novú medzikontinentálnu balistickú strelu, ktorá dosiahla výšku viac ako 6 000 kilometrov. Podľa agentúry Reuters to uviedol námestník japonského ministra obrany Maokoto Oniki. Plnohodnotný test medzikontinentálnej strely KĽDR nevykonala od roku 2017.

Juhokórejský zbor náčelníkov štábov oznámil, že strela bola vyslaná z letiska Sunan neďaleko severokórejskej metropoly Pchjongjangu, z ktorého sa v poslednej dobe uskutočnilo niekoľko skúšobných odpalov. Dosiahla výšku 6 200 kilometrov a doletela do vzdialenosti 1 080 kilometrov.

Spojené štáty zbrojnú skúšku tvrdo odsúdili

 "Tento test znamená porušenie niekoľkých rezolúcií OSN, zbytočne zvyšuje napätie a môže destabilizovať bezpečnostnú situáciu v regióne," vyhlásila hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová.

Juhokórejský prezident Mun Če-in skúšku označil za vážnu hrozbu pre región a vyhlásil, že severokórejský vodca Kim Čong-un porušil moratórium, ktoré sám vyhlásil na testy jadrových zbraní a medzikontinentálnych balistických striel. Japonský premiér Fumio Kišida hovoril o "neprijateľnom prejave násilia".

Námestník japonského ministra obrany Makoto Oniki povedal, že KĽDR zrejme odpálila novú medzikontinentálnu balistickú strelu. Japonská pobrežná stráž uviedla, že dopadla dnes o 15:44 miestneho času do blízkosti japonských teritoriálnych vôd asi 170 kilometrov západne od pobrežia severojaponskej prefektúry Aomori. Podľa japonskej vlády strela letela 71 minút.

Juhokórejská armáda krátko po severokórejskej skúške otestovala vlastné balistické a riadené strely

"Test potvrdil, že Južná Kórea je v prípade potreby schopná presného úderu proti akejkoľvek lokalite, odkiaľ KĽDR svoje strely odpaľuje, aj proti jej systému riadenia," povedal juhokórejský zbor náčelníkov štábov.

Naposledy sa Severná Kórea minulý týždeň pokúsila odpáliť pravdepodobne balistickú strelu, ktorá podľa informácií juhokórejskej armády explodovala vo vzduchu krátko po štarte.

Soul a Washington opakovane varovali, že Pchjongjang možno pripravuje plnohodnotný odpal svojej najväčšej medzikontinentálnej balistickej strely. Nový systém ICBM Hwasong-17 predstavila Severná Kórea na vojenskej prehliadke v roku 2020. Testy z prelomu tohtoročného februára a marca nepreverili plný dolet tejto strely, podľa analytikov zrejme KĽDR vyskúšala len jeden jej stupeň alebo upravila množstvo paliva a nechala strelu letieť v nižšej výške.

OSN zakázala Severnej Kórei skúšať balistické a jadrové zbrane a uvalila na ňu prísne sankcie. Severokórejský diktátor Kim Čong-un po teste jadrovej bomby a medzikontinentálnej strely z roku 2017 vyhlásil moratórium na podobné skúšky a v roku 2018 sa na historickom summite zišiel s vtedajším americkým prezidentom Donaldom Trumpom.

Podľa analytikov sa Severná Kórea teraz snaží vyvinúť tlak na vládu amerického prezidenta Joea Bidena, aby obnovil s Pchjongjangom rokovania a aby bol ochotný urobiť ústupky v podobe zmiernenia sankcií proti severokórejskému režimu.

Bidenova vláda ponúkla Pchjongjangu obnovenie rozhovorov, ale trvá na tom, že KĽDR nezíska žiadne úľavy ani ekonomické výhody, kým neprikročí k reálnym krokom smerujúcim k zastaveniu svojho jadrového a raketového zbrojného programu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy