Zatiahnuté
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Ostrá kritika Žilinku: Generál Pavel Macko ho označil bezpečnostnou hrozbou
Zdielať na

Ostrá kritika Žilinku: Generál Pavel Macko ho označil bezpečnostnou hrozbou

BRATISLAVA / Generálny prokurátor Maroš Žilinka ešte v januári v Moskve podpísal spoluprácu s ruským šéfom prokuratúry Krasnovom, hoci už bol na európskom sankčnom zozname. Navyše, už v čase, keď sa Putin vyhrážal Ukrajine. Žilinku aj za to mnohí doteraz kritizujú. Napríklad generál Pavel Macko ho označil za vážnu bezpečnostnú hrozbu.

Podľa viacerých politikov je nehoráznosť, že Žilinka doteraz nevypovedal program spolupráce s ruským generálny prokurátorom Krasnovom, ktorý je dlhodobo jednou z najdôležitejších figúr režimu v Kremli.

"Nechávať v platnosti zmluvu s ruskou prokuratúrou, to znamená s agresorom, ktorý sa vyhráža Slovensku, je absolútne neodpustiteľné," vyjadril sa ministerka Veronika Remišová. "Je obrovskou chybou, vo svetle toho všetkého čo sa udialo, že ju stále nevypovedal. Úprimne, nerozumiem tomu, nie je na to žiadne logické odôvodnenie," reagoval poslanec Tomáš Valášek. 

​Putinovo napadnutie Ukrajiny ešte v ten deň označil Žilinka za bezprecedentný akt agresie. A neskôr oznámil, že dotyčný program spolupráce sa nenaplní. "Verím, že už dnes oľutoval svoju návštevu v Rusku, za ktorú som ho pozval na výbor, kde nič nevysvetlil a zbabelo odtiaľ utiekol," povedal poslanec Andrej Stančík. Podľa generála Macka by mal Žilinka odísť z funkcie. Aj preto, že opakovane torpédoval dôležitú obrannú zmluvu Slovenska s USA, a v tejto téme zámerne obhajoval záujmy Ruska. No a v Moskve sa mal stretnúť aj s Nikolajom Patruševom, šéfom bezpečnostnej rady, ktorá Putinovi schválila inváziu na Ukrajinu. "Generálny prokurátor Maroš Žilinka vzhľadom na svoje verejné aktivity predstavuje vážnu bezpečnostnú hrozbu pre nás všetkých," uviedol generál vo výslužbe Pavel Macko. "Máme tu piatu kolónu medzi prokurátormi, máme ju v bezpečnostných zložkách, máme ju medzi sudcami, čiže treba si priznať hĺbku toho problému," konštatoval minister Ján Budaj. 

Priestor na vyjadrenie sme, samozrejme, ponúkli aj Marošovi Žilinkovi. Generálny prokurátor nereagoval.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy