Polojasno, dažďové prehánky
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Utečenci z Ukrajiny často nevedia, kde je zvyšok ich rodiny. Pomáhajú im pátrači Slovenského červeného kríža
Zdielať na

Utečenci z Ukrajiny často nevedia, kde je zvyšok ich rodiny. Pomáhajú im pátrači Slovenského červeného kríža

HUMENNÉ / O príbuzných vedia len to, že ušli pred vojnou z Ukrajiny. Nevedia kam, ani to, či sú nažive. V takýchto situáciách je nápomocná cudzinecká polícia no len vtedy, ak utečenci prešli cez naše hraničné priechody. Ak ale bezpečie našli v iných štátoch, migračnému úradu v spájaní rodín pomáhajú tzv. pátrači Slovenského červeného kríža.

Mladší si poradiť vedia. Stačí im pripojenie na internet a účet na sociálnej sieti. "Rozdávame SIMkarty, máme tu wifi zóny, takže tí ľudia sa nájdu. Cez sociálne siete sa dá zavolať," povedal veliteľ stanového mesta v Humennom Sergej Savin. 

Pribúdajú ale seniori, ktorí v tomto smere zdatní nie sú. Babičky vo veku 86 a 84 rokov ušli pred bombardovaním z dediny neďaleko Kyjeva. "Mám dve vnučky a dve pravnučky, tiež kdesi išli," uviedla utečenkyňa z Kyjeva Olana Vladimirovna. "Máme príbuzných v Kyjeve, dcéra s vnučkami tiež ušla za hranice, neviem, kde sú," povedala utečenkyňa z Kyjeva Halina Ivanovna. 

O najbližších príbuzných vedia len to, že z Ukrajiny podľa všetkého ušli. Netušia, kde presne sa môžu nachádzať a nevedia ani to, ako sa s nimi majú skontaktovať. "Cudzinecká polícia im na požiadanie poskytuje všetky dostupné informácie - napríklad cez, ktorý hraničný priechod a v akom čase hľadaný prišiel na Slovensko," povedala Lucia Kirinovičová, tlačový odbor ministerstva vnútra. 

Ak ale príbuzný bezpečie našiel v inom štáte, je tu aj ďalšia možnosť. "V takýchto prípadoch migračný úrad využíva služby tzv. pátračov Slovenského červeného kríža, ktorí pomáhajú hľadať príbuzných seniorov či stratené deti, teda vyslovene konajú s cieľom zlúčiť rodinu utečencov," uviedla Kirinovičová. Ženy z Ukrajiny strávili v stanovom tábore dva dni. Momentálne sú umiestnení v jednom zo zariadení Prešovského samosprávneho kraja. Ak by sa aj situácia na Ukrajine upokojila, nemajú sa kam vrátiť. "Domy nám rozbombardovali, pes kdesi behá, sliepky sa rozutekali. Nemáme sa kam vrátiť. Keď bude dobre, zostaneme tu," dodala Vladimirovna. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy