Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Gastrokauza na hraniciach: Dobrovoľníkov, ktorí varili zadarmo, vystriedali štátom platení kuchári
Zdielať na

Gastrokauza na hraniciach: Dobrovoľníkov, ktorí varili zadarmo, vystriedali štátom platení kuchári

SLOVENSKO / Kauza stravovania na východnej hranici pokračuje. Kuchárov - dobrovoľníkov, ktorí vyše dvoch týždňov varili zadarmo a na sponzorské náklady, vystriedali štátom platení kuchári. Tí od utorka, 15. marca, uvarili tisícky jedál za tisíce eur. Zatiaľ, čo dobrovoľníkov štát poslal domov.

"Máme zbaliť stan, dovariť a vypratať priestor," hovorí prezident Aregala - kuchári bez hraníc Marek Mruz. Po dlhých dňoch a prebdených nociach, hodinách varenia, strávených na hraniciach s Ukrajinou, dobrovoľníkov zabezpečujúcich pomoc pre ľudí utekajúcich pred vojnou teplou stravou, dnes čakala takáto správa. Po tom, čo takmer tri týždne suplovali štát. Ten teraz sústredil humanitárnu pomoc do Michaloviec. Vrátane zabezpečenia stravy. "Neoficiálna správa bola taká, že keď ľudia vydržali 6 hodín, tak na druhej strane ešte pol hodiny počkajú," tvrdí Mruz. 

Nastúpili tak kuchári, ktorých si vybral štát. Bratislavskej súkromnej firme, vybranej na priamo a bez súťaže za vyrobené jedlo platí za celodenné stravovanie necelých 7 eur na osobu. Už niekoľko dní sa pritom snažíme dopátrať k zmluve, na základe ktorej si rezort vnútra u tejto spoločnosti vydávanie jedla objednal, ktorá podľa oficiálneho stanoviska vydala za včerajšok dovedna takmer 6 000 porcií jedla za takmer 16 000 eur. Po opakovaných otázkach sme dostali takúto odpoveď. "Vzhľadom na mimoriadnu situáciu zmluva s touto spoločnosťou podpísaná nebude. Služby budú fakturované na základe kontroly vydaných porcií v zmysle usmernenia sekcie krízového riadenia k výdavkom súvisiacim so starostlivosťou o utečencov," stanovisko MV SR

Tu sa opäť natíska otázka, ako je vôbec možné odkontrolovať počet vydaných porcií jedla. "Toto je konkrétna otázka. Ja vám nepoviem konkrétnu odpoveď. Bude zabezpečené vyplatenie len toľko jedál, koľko bude vydaných," hovorí minister vnútra Roman Mikulec. 

Spoločnosť, ktorá už v centre v Michalovciach zabezpečuje stravu, spolupracuje aj s Bratislavským Magistrátom, rezortom životného prostredia. Televízia JOJ sa dnes snažila skontaktovať s jej majiteľom. Pre zaneprázdnenosť nereagoval. "Dobre voláte, len prepáčte, vydávame obedy, máme teraz nával, prišiel nám autobus, nehnevajte sa."

No a kým v Michalovciach sa platení kuchári nevedeli zastaviť, tí, ktorí od začiatku zadarmo hasili humanitárnu krízu na hraniciach dovydávali posledné jedlo a chystali sa na odchod. "Predsa je nelogické, keď sa zmení systém a budú odvážať tých ľudí do Michaloviec, kde budú mať zabezpečené všetko, aby tu zostali, tak ako tu boli, čo je na tom nelogické, to vám nehrá?" pýta sa Mikulec. "Mrzí nás len ten spôsob, ako to bolo podané. Lebo sme nepýtali ani jedno euro," hovorí Mruz. "Sú tu aj iné organizácie. No ja vám ich teraz nevymenujem," tvrdí Mikulec. No ani napriek tomuto konfliktu dobrovoľní kuchári na svoje poslanie nezanevreli. Sú rozhodnutí aj pomáhať aj ďalej. "Ideme ešte tam, kde to bude v rámci našich možností možné," hovorí Mruz. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy