Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Podozrenia na obchodovanie s ľuďmi: Ženy z Ukrajiny sú vystavené mnohým rizikám
Zdielať na

Podozrenia na obchodovanie s ľuďmi: Ženy z Ukrajiny sú vystavené mnohým rizikám

SLOVENSKO / Rozhovory s ukrajinskými ženami sú niekedy tak bolestivé, že mnohé z nich ani nedokončíme a vypíname kameru. V aktuálnej zúfalej situácii sú vystavené mnohým rizikám. Národná jednotka boja proti nelegálnej migrácii od začiatku vojny na hraniciach s Ukrajinou už preverovala 15 prípadov podozrenia pre obchodovanie s ľuďmi. Príkladom je maloletá Ukrajinka, ktorú sprevádzali úplne neznáme ženy, či podozrivé vozidlo so zahraničnými číslami, na ktoré upozornili dobrovoľníci.

"Verím, že nejdeme na dlho a vrátime sa do Kyjeva. Môj muž tam bojuje, on tam zostal," hovorí Kyjevčanka. Ani táto žena z Kyjeva sa neubránila slzám. Cestuje do Varšavy, no nikoho tam nepozná a ešte netuší, čo bude robiť. "My zatiaľ nič nevieme, až tam uvidíme. Čakajú nás priatelia našich priateľov. Kde nám povedali, tam ideme," tvrdí Kyjevčanka.

Situáciu sleduje národná jednotka boja preto nelegálnej migrácii

Neraz to znamená ísť do neznáma a na vlastnú päsť. Dianie na hraniciach s Ukrajinou preto podrobne sledujú príslušníci národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii. Dôkladne preverujú každé podozrenie. "Od vypuknutia vojny na Ukrajine a s príchodom cudzincov na územie SR preverovala Národná jednotka boja proti nelegálnej migrácii ÚHCP 15 prípadov podozrenia na obchodovanie s ľuďmi," informuje hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Išlo napríklad o maloletú Ukrajinku, ktorá vôbec nepoznala ženy, ktoré ju sprevádzali. Príslušníci národnej jednotky preto kontaktovali sociálnych pracovníkov, ktorí maloletú prevzali do ďalšej starostlivosti. Žiaden z týchto prípadov sa zatiaľ nepotvrdil.

Polícia upozorňuje na nástrahy 

Už priamo pri vstupe na Slovensko policajti ľudí upozorňujú na možné nástrahy. Varujú ich hlavne predtým, aby nenastupovali do áut k cudzím ľuďom. Od začiatku vojny na Ukrajine prešlo cez východnú hranicu vyše 220-tisíc ľudí. Priamo z hraničných priechodov ich odvážajú hasiči, policajti aj horskí záchranári do obce Uble. Niektorí cestujúci si odvoz zabezpečujú sami. "V súvislosti s možnými podozreniami, že by k takýmto prípadom mohlo dochádzať, sme už operatívne prijali opatrenia, no vzhľadom na ich charakter, ich z taktických dôvodov nebudeme bližšie špecifikovať," hovorí Bárdyová. 

Na podozrivé vozidlo so zahraničnými evidenčnými číslami nedávno upozornili políciu aj dobrovoľníci. Prichádzajúci Ukrajinci dostávajú hneď na hraničnom priechode informačný leták k obchodovaniu s ľuďmi v 6 jazykoch. Za minulý rok národná jednotka boja proti nelegálnej migrácii odhalila v rámci celého Slovenska 19 prípadov obchodovania s ľuďmi, pričom vykorisťovaných bolo 35 osôb.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy