Jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Národný onkologický ústav pokračuje v liečbe ukrajinských pacientov
Zdielať na

Národný onkologický ústav pokračuje v liečbe ukrajinských pacientov

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Národný onkologický ústav (NOÚ) poskytuje komplexnú zdravotnú onkologickú starostlivosť na Slovensku v rámci prejavenej solidarity tiež ukrajinským žiadateľom o azyl, alebo so statusom „dočasného útočiska“, ktorí sa liečia na onkologické ochorenie. NOÚ poskytne neodkladnú starostlivosť aj tranzitujúcim utečencom. Je pripravený tiež pomôcť a podporiť ukrajinských zdravotníkov.

Prvého ukrajinského onkologického pacienta prijal NOÚ koncom februára. Špecialisti NOÚ sa doteraz ujali 15 pacientov z Ukrajiny, aby mohli pokračovať v nastavenej liečbe na onkohematologické, onkogynekologické diagnózy, na rakovinu prsníka a brušných orgánov. Jedna pacientka vo vážnom stave je hospitalizovaná na Oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny. Ďalší traja sú hospitalizovaní na lôžkových oddeleniach. Jedenásti pacienti chodia na ambulantnú chemoterapiu. Jedného z týchto pacientov pripravujeme na chirurgický zákrok.

V najbližších dňoch nemocnica očakáva príchod ďalších troch onkologických pacientov. "Denne vieme podať približne sto chemoterapií našim pacientom, a aj pri tomto počte sa vieme ujať určitého množstva rozliečených ukrajinských pacientov. Jazykovú bariéru preklenieme tým, že dvaja u nás už niekoľko rokov zamestnaní ukrajinskí lekári nám prekladajú. Situáciu nám však sťažuje nekompletná zdravotná dokumentácia, preto niektoré vyšetrenia, ktoré pacienti absolvovali v Kyjeve alebo v inom meste, napríklad CT alebo magnetickú rezonanciu, musíme zopakovať“, uviedol medicínsky riaditeľ NOÚ prof. MUDr. Juraj Pechan, CSc.

Onkologická liečba nielen fyzicky ale i psychicky zaťažuje organizmus. Veľmi dôležité je rodinné zázemie a psychická pohoda, ktorá prospieva k lepšej prognóze. Už niekoľko rokov pracujú v našej nemocnici traja lekári, jedna praktická sestra, jeden sanitár a jedna servírka s ukrajinským pôvodom. V ústave pracujú aj Ukrajinky, ktoré sa starajú o čistotu prevádzok v nemocnici. Generálny riaditeľ NOÚ Ing. Tomáš Alscher, MPH zdôraznil: „Zdravotnícki pracovníci z ukrajinských radov majú u nás dvere vždy otvorené. Chceme im pomôcť čím skôr odstrániť jazykovú bariéru a poskytnúť intenzívny jazykový kurz. Sme tiež pripravení zabezpečiť ubytovanie v blízkosti NOÚ. Kým sa vyštudované sestry naučia po slovensky a bude im uznané požadované vzdelanie, môžu u nás pracovať ako pomocní pracovníci v zdravotníctve – sanitári, následne môžu v našom ústave nastúpiť na vyššiu pozíciu. Túto možnosť už využila jedna sestra a dúfame, že sa k nej pridajú ďalšie“.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy