Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Špeciálna vyhosťovacia akcia: Ruským diplomatom ponúkli odvoz traktorom
Zdielať na

Špeciálna vyhosťovacia akcia: Ruským diplomatom ponúkli odvoz traktorom

BRATISLAVA / Občianska iniciatíva, ktorá vznikla na podporu Ukrajiny s názvom Mier Ukrajine v stredu, 16. marca, zorganizovala špeciálnu vyhosťovaciu operáciu ruských diplomatov. Ako uvádza v tlačovej správe, iniciatíva dôrazne odsudzuje pôsobenie ruských agentov na Slovensku. Žiada vyšetrenie ich skutkov a okamžité vyvodenie zodpovednosti voči všetkým z nich. Iniciatíva plne podporuje rozhodnutie Ministerstva zahraničných vecí SR vyhostiť ruských diplomatov.

“Rozhodli sme sa ich v rámci našej Špeciálnej vyhosťovacej operácie vyprevadiť a ponúkame im urýchlený odvoz domov zo Slovenska na traktore. Traktor sme zaparkovali pred Veľvyslanectvom Ruskej Federácie na Slovensku. Stačí ak si naň naložia kufre aj s odpočúvacími zariadeniami, či manuálmi na verbovanie slovenských prisluhovačov putinovského režimu. My ich radi bezplatne odvezieme na letisko smer Moskva,” hovorí Marián Kulich, jeden z členov iniciatívy Mier na Ukrajine: Za našu a vašu slobodu. 

Iniciatíva uviedla, že inštalácia traktora v ukrajinských národných farbách má aj ďalší význam: "Traktor je dnes v mnohých, nielen ukrajinských očiach symbolom hrdého odporu ukrajinského ľudu proti ruskej agresii. Iniciatíva Mier Ukrajine takto vzdáva hold nezlomnej obrane Ukrajincov pred okupantmi. Svoju vlasť aktívne bránia aj hrdinskí ukrajinskí farmári na svojich traktoroch, odťahujú nimi ruské tanky namiesto toho, aby siali pšenicu a zabezpečovali jedlo."

Podľa iniciatívy samotný odchod a potrestanie "špiónov" nestačí

Žiadajú, aby boli pred Medzinárodným trestným súdom v Haagu potrestaní aj všetci tí, "ktorí aktuálne páchajú vojnové zverstvá a zločiny na Ukrajine,” formuluje jednu z kľúčových požiadaviek ďalšia z členiek Iniciatívy, Ľudmila Verbická. “Nemôžeme sa len prizerať tomu, ako sú na Ukrajine neustále likvidované snahy civilistov unikať pred bombardovaním. Ako sú zabíjaní v obkľúčených mestách bez elektriny a vody,” dodáva Verbická. Iniciatíva Mier Ukrajine spoločne s desiatkami stredoškolských študentov preto v piatok 18.3. o 12:00h opäť pred Veľvyslanectvom Ruskej Federácie v SR vyzvú na garantovanie bezpečnosti pre humanitárne konvoje a bezpečnú evakuáciu bezbranných civilistov, medzi ktorými sú najmä starí ľudia, ženy a deti.

Požiadavky iniciatívy Mier Ukrajine :

1. Zabezpečenie humanitárnych koridorov a bezpečnej evakuácie nevinných civilistov. Tiež zastavenie ich zneužívania ako živých štítov.

2. Okamžité zastavenie odoberania ropy a plynu z Ruska

3. Kompletné odpojenie ruských bánk zo systému SWIFT

4. Pomôcť Ukrajincom brániť zem aj vzduch všetkými dostupnými prostriedkami

5. Zabezpečenie ochrany ukrajinských jadrových zariadení

6. Zastavenie dezinformácií šírených v mediálnom a internetovom priestore

Súvisiace články

Najčítanejšie správy