Oblačno
18°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Vojna sa môže presunúť k našim hraniciam. Poslanci idú hlasovať o prítomnosti vojakov NATO na Slovensku
Zdielať na

Vojna sa môže presunúť k našim hraniciam. Poslanci idú hlasovať o prítomnosti vojakov NATO na Slovensku

SLOVENSKO / V utorok, 15. marca, budú naši poslanci rozhodovať o prítomnosti vojakov NATO na Slovensku. Brannobezpečnostný výbor s týmto krokom súhlasil. Oveľa väčšie obavy ako z hlasovania, má minister obrany z informácií, že vojna by sa mohla presunúť až k slovenským hraniciam.

"Existujú nejaké informácie o tom, že Užhorod by mohol byť cieľom, takže sa na to samozrejme pripravujeme, aby sme zabránili nejakému preniknutiu na naše územie," hovorí minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO). Situáciu monitorujeme a prijímame opatrenia, aby prípadné škody boli, čo najmenšie, ak by náhodou nejaká raketa alebo munícia prenikla na naše územie, keďže letisko v Užhorode je naozaj veľmi blízko k hraniciam. Slovenskí politici vysielajú aj do Moskvy veľmi jasný odkaz. 

"Zároveň by som rád upozornil kohokoľvek, kto by mal takúto ambíciu, že keby sa to stalo, aktivoval by sa automaticky článok 5 obrannej zmluvy," hovorí Naď. "Vieme o tej situácii, čo sa udiala 25 kilometrov od poľských hraníc a sú to hrozby, ktoré treba brať vážne, ide nám o bezpečnosť našej krajiny a ľudí, jednoducho treba tomu venovať zvýšenú pozornosť a operatívne riešenie," tvrdí Denisa Saková (Hlas-SD). 

Aj napriek tejto hrozbe časť poslancov stále nesúhlasí s prítomnosťou vojakov NATO na našom území. Prekvapivo sa pri hlasovaní na výbore zdržala poslankyňa Saková napriek tomu, že predseda strany Hlas-SD viackrát deklaroval, že prítomnosť vojakov podporia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy