Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovenská firma, ktorá sa ocitla na sankčnom zozname, dodávala do Ruska komponenty pre kozmický priemysel
Zdielať na

Slovenská firma, ktorá sa ocitla na sankčnom zozname, dodávala do Ruska komponenty pre kozmický priemysel

BRATISLAVA / Bratislavská firma z Dúbravky sa ocitla na sankčnom zozname USA, ako jediný subjekt v strednej Európe. Ide o spoločnosť Incoff Aerospace, ktorá je na trhu sedem rokov a okrem iných aktivít obchodovala aj s Ruskom. Dodávali tam komponenty pre kozmický priemysel. Dnes už s Rusmi neobchodujú.

Konateľ sankcionovanej firmy figuruje vo viacerých spoločnostiach. Niektoré z nich vytvárajú skupinu Incoff Group, ktorá zoskupuje tri subjekty. Medzi nimi je aj Incoff Aerospace, ktorú Američania dali na sankčný zoznam. Firma ponúka široký sortiment komponentov a systémov pre letecký a kozmický priemysel, ktoré sú vhodné aj od utraľahkých lietadiel až po bojové stíhačky. Táto spoločnosť podľa aktualít.sk dokonca spolupracovala aj s rezortom obrany. Pre našu armádu vyvíjali spolu s ďalšou firmou takzvaný kamikadze dron. Minister obrany tvrdí, že zo strany USA išlo o správne rozhodnutie.

"Uvedená spoločnosť vyvíjala aktivity, ktoré boli dlhodobo sledované u nás aj zo zahraničia a na základe týchto aktivít prišlo k rozhodnutiu USA dať ich na sankčný zoznam. Neprekvapilo ma to," uviedol minister obrany Jaroslav Naď.

Podnikateľ okrem toho figuruje aj vo firme Incoff Arms, ktorá má podľa obchodného registra v popise činnosti výrobu a obchodovanie so zbraňami. A sankcionovaná spoločnosť spolupracovala aj s ruskou firmou na systéme vyhľadávania a likvidácie dronov. Dôsledky rozhodnutia USA spoločnosť pocítila okamžite u nás aj v zahraničí. "Boli nám vypovedané účty v banke, čo je pre firmu likvidačné. No tak sme obeťou situácie. Ja sa tiež nestotožňujem s tou situáciou, ktorá nastala," tvrdí konateľ firmy. 

Konateľ tejto spoločnosti tvrdí, že nikdy nekonal v rozpore zo zákonom, ani v rozpore s obchodnými pravidlami a vždy mal na to licenciu. "Ktorá bola vydaná USA príslušným orgánom a naša spoločnosť v tomto prípade plnila funkciu iba sprostredkovateľa konsignačného skladu. To ešte neznamená, že my sme sa dopustili niečoho nekalého," dodáva konateľ. 

To znamená, že materiál patriaci Američanom bol uskladnený v priestoroch slovenského konateľa. Platnosť licencie sankcionovanej spoločnosti skončila vlani v decembri. A kontrakt si podľa konateľa, ktorý má korene v Kyjeve, dohodli USA s Ruskom. "Celý ten proces legislatívny bol medzi odberateľom konečným a predávajúcim. My sme boli iba obstarávateľ," tvrdí konateľ spoločnosti. 

Americké ministerstvo obchodu do sankčného zoznamu zaradilo 91 subjektov, väčšina z nich je ruská. Cieľom je zabrániť Rusku získať pokročilé technológie, ktoré by mohli byť využité na vojnu v Ukrajine. "Tie predpisy USA zakazujú spolupracovať americkým firmám s takýmito spoločnosťami. Poskytovať im akékoľvek licencie, oprávnenia, fondy," hovorí odborník na medzinárodné právo Ondrej Blažo.

Inak by čelili sankciám aj ony. "V podstate táto firma sa stane akokeby označená a firma, ktorá s ňou obchoduje radšej by mala dať ruky od nej preč, aby nepoškodila vlastné obchodovanie," dodáva Blažo. 

Podľa odborníka na medzinárodné obchodné právo šanca na to, aby slovenskú spoločnosť vyčiarkli so sankčného zoznamu USA tu je. Je to ale náročný proces. "Vždy je správnym rozhodnutím ureazť aktivity, ktoré presadzujú záujmy cudzej mocnosti na našom území," dodáva minister obrany Jaroslav Naď.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy