Oblačno, dažďové prehánky
15°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Z Bruselu k nám mieria milióny eur za pomoc ukrajinským utečencom
Zdielať na

Z Bruselu k nám mieria milióny eur za pomoc ukrajinským utečencom

ŠTRASBURG / Naša pomoc ukrajinským utečencom neostane bez odozvy, z Európskej únie dostaneme finančnú podporu.

Súčasná situácia spojila takmer všetkých zástupcov krajín EÚ, napriek výnimkám typu Milan Uhrík sú vyjadrenia prakticky jednohlasné. "Doteraz som v Európskom parlamente nezaznamenal takú jednotu, akú vidíme pri pomoci Ukrajine," skonštatoval Ivan Štefanec.

Na rozdiel od migračnej krízy, ktorú sme zažili pred niekoľkými rokmi, žiadnu schizmu medzi východom a západom nevidíme. "Všetci Európania majú povinnosť privítať státisíce Ukrajincov, najmä ženy, deti a starších ľudí, ktorí sú v Poľsku, Maďarsku, Moldavsku a na Slovensku," pripomenula delegátka únie pre integráciu Brigite Klinkert.

Pomoc je obojstranná, z Bruselu k nám mieria finančné prostriedky. "Európska únia bude hľadať kompenzácie pre členské krajiny, a to práve v nárazníkovej zóne," uviedol Peter Pollák. Podľa slov Ylvy Johansson, eurokomisárky pre vnútorné záležitosti, navyše štáty dostanú väčšiu flexibilitu v spôsobe, akým budú môcť 420 miliónov použiť.

Naši europoslanci oceňujú prístup svojich krajanov. "Partneri v EÚ vidia, že Slováci sú národ, ktorý sa v ťažkej chvíli dokáže zmobilizovať a pomôcť ľuďom utekajúcim pred vojnou," uzavrel Michal Šimečka.

Súvisiace články