Jasno
24°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Slovenka v ukrajinskom pavilóne na EXPO v Dubaji: Plakala som ako dieťa
Zdielať na

Slovenka v ukrajinskom pavilóne na EXPO v Dubaji: Plakala som ako dieťa

Zdroj: Liliana Strišková

DUBAJ/BRATISLAVA / Vojna na Ukrajine zasahuje aj dovolenkárov, ktorí sa aktuálne nachádzajú v Dubaji. Liliana Strišková sa rozhodla ísť pozrieť aj výstavu EXPO 2022. Keď navštívila ukrajinský pavilón, nedokázala sa ubrániť slzám a emócie a súcit s našimi východnými susedmi ju premohli tak, že priamo v ukrajinskom stánku sa rozplakala.

Spôsobila to celá atmosféra, ktorá aktuálne vládne v spomínanému stánku. Liliana to pre webový portál Noviny.sk opísala bezprostredne po tom, ako sa po nesmierne silnom emotívnom zážitku vrátila z ukrajinského pavilónu späť do hotela aj so svojim malým synom a partnerom.

Liliana Strišková, Slovenka v Dubaji: "V ukrajinskom pavilóne je atmosféra veľmi, veľmi smutná. Zároveň tam cítiť veľkú súdržnosť s Ukrajinou. Nie som sama, ktorá sa po príchode do ich stánku neubránila slzám. A bolo jedno, či to boli ženy alebo muži. Tam plačú všetci a rovnako".

Liliane ukrajinské hostesky dali stužku vo farbe ich národnej vlajky na zápästie. Jej malý syn, Matej, napísal na malý lístoček ešte detským písmom "Pomôžte Ukrajine! Ukrajina spojila celý svet!"

Lilianin syn Matejko je prváčik a len sa učí písať. Vojnu na Ukrajine aj deti vníma intenzívne. Aj tam, v pavilóne sa pýtal, či aj v ďalekom Dubaji ľudia vedia, aká zlá vojna je u našich susedov.

Liliana: "Hoci sme zo Slovenska, domáci sa nás pýtajú odkiaľ sme, a vedia, čo sa deje vedľa našej hranice. Tvrdia mi, že intenzívne sledujú správy. Stalo sa nám viackrát, že nás pár domácich prosilo, aby sme sa na Slovensko nevrátili, aby sme ostali v Dubaji, že tam budeme v bezpečí. Jedna rodina mám ponúkla, že sa o nás postará. Aby sme tam zostali."

Na fotografiách, ktoré nafotila v ukrajinskom pavilóne vidieť tisíce farebných lístočkov, na ktorých ľudia z celého sveta vyjadrujú aj takto podporu Ukrajincom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy